На фона на ексцесии в пленарна зала, депутатите все пак

...
На фона на ексцесии в пленарна зала, депутатите все пак
Коментари Харесай

Рекордно увеличение в бюджета на Здравната каса, две предложения не са приети заради отсъствието на БСП и Възраждане

На фона на ексцесии в пленарна зала, депутатите въпреки всичко одобриха бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 

По думите на Васил Пандов (ПП-ДБ) увеличението е рекордно – 1 милиард и 100 милиона лева " С 5 милиона лева се усилиха средствата за новата спецификация с помощни средства, съоръжения и произведения за хора с увреждания, отделиха се повече средства за денталната помощ, в това число изработването на зъбни протези ", уточни той.

Д-р Александър Симидчиев (ПП-ДБ) разгласи, че новините са и положителни, и неприятни. " Вече доста пъти се говореше за количеството на нарасналите средства. Остана това, което беше препоръчано. За извънболничната профилирана и извънболничната първична помощ има над 20% нарастване ", заключи националният представител.

" Разчитахме, че ще има болшинство от рационално мислещи хора ", добави той.

Но в реалност две оферти още в началото не са срещнали поддръжка от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Гласове " за " са се очаквали от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които обаче през днешния ден не бяха в зала. 

" Едното беше следващата година НЗОК да не подписва контракти за нови действия с лечебни заведения с претекста, че следва промяна, разработване на нова здравна карта. Безкрайно доста стават болничните кревати в България. Прецедент сме в Европа по брой болнични кревати на глава от популацията, без това да води до по-високо качество на болничното лекуване. Големият брой болнични кревати и контракти подтиква лечебните заведения да регистрират в това число фиктивни действия, с цел да оцеляват. По тази причина НЗОК беше предложила следващата година да не подписва контракти за нови действия ", уточни Пандов. 

Другото предложение е било за така наречен рамкови съглашения за доставка на медикаменти, които НЗОК заплаща на лечебните заведения.

" Основно в бюджета на Касата това са медикаментите за онкологични болести: 900 млн. лева Предлагаше се да бъдат трансферирани от Министерство на здравеопазването към НЗОК. Тя да организира тези търгове, защото в последните 4 години министерството не съумява да организира подобен търг, надлежно цените на медикаментите са високи, а един подобен търг ще ги понижи. Предложението на Министерски съвет беше към този момент тези процедури да се вършат от НЗОК с претекста, че тя е органът, който ги заплаща, логиката е и тя да управлява. НЗОК има най-хубав взор върху това какви медикаменти се регистрират и по какъв начин ", уточни Васил Пандов.

" Няма претекстове за какво това се случи в пленарна зала. Има може би индиректно пояснение: в Комисия по бюджет по финанси бяха признати с гласовете на „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия. Днес, когато те не бяха в пленарна зала, даде причина за друго болшинство ", заключи той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР