На фона на драстично растящите цени на тока в Европа,

...
На фона на драстично растящите цени на тока в Европа,
Коментари Харесай

Енергийната криза: Как в Белгия могат да пестят от електричество

На фона на фрапантно растящите цени на тока в Европа, милиони семейства са обезпокоени за това по какъв начин ще заплащат сметките си през зимата. На фона на сегашната енергийна рецесия, в Белгия е допустимо разноските за електричество да останат ниски.

Тези вятърни турбини са в северния белгийски град Екло. Бернадет Вандеркамен живее в огромна къща в жанр ар деко в центъра на града. Разходите по този дом биха били непостижими за пенсионерка като нея, само че Бернадет ревизира потреблението на електричество без паника.



" Евтино е. Сметката ми за ток през 2019 година е била 47,35 евро на месец. Междувременно " Екопауър " инсталираха цифрова система за наблюдаване на потреблението и съгласно нея, за август 2022 година сметката ми е 34,65 евро ", изяснява Бернадет Вандеркамен, жителка на град Екло.

Бернадет заплаща ниска сметка за ток тъй като членува в " Екопауър " - това е по този начин наименуван енергиен кооператив - локално съдружие за произвеждане на ток от вятърни турбини и слънчеви панели. Така заплаща сметка на половина по-ниска, в сравнение с би била, в случай че беше клиент на търговски снабдител на ток в мощно либерализирания енергиен пазар в Белгия.



" Гарантираме, че електричеството се създава на място и е 100% възобновима сила. Това е значимо от екологична позиция. Но също така, ние не желаеме да трупаме облага и продаваме на индустриални цени. Така се получава една добра цена. На фона на сегашните цени на енергийния пазар, нашата е най-ниска ", изяснява Марго Вингерхуд, енергиен кооператив " Екопауър ".



Този кооператив доставя ток на 55 000 белгийски семейства. Тъй като има избран потенциал за произвеждане, не приема нови клиенти, тъй като това би означавало да купува спомагателни количества ток на високите пазарни цени.

" Опитваме се да поддържаме равновесие сред броя на членовете на кооператива и количеството създавана сила. Важно е, тъй като желаеме да сме самостоятелни и от финансовите, и от енергийните пазари, по този начин съумяваме да поддържаме постоянни цени, даже при рецесия като сегашната, тъй като производството си е в нашите ръце ", декларира Ян де Пау, инженер в " Екопауър ".



" Екопауър " е основан надалеч преди сегашната рецесия - през 1991 година с опция за произвеждане на 80 млн. киловатчаса на година и сега е най-големият кооператив в Белгия. Подобни сдружения са известни и в Германия, Дания и Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР