на фаворита на републиканците за президент Доналд Тръмп в понеделник,

...
на фаворита на републиканците за президент Доналд Тръмп в понеделник,
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ позволи Тръмп да участва в изборите

на любимеца на републиканците за президент Доналд Тръмп в понеделник, оповестява " Ройтерс ".

Той  забрани на обособените щати да дисквалифицират претенденти  според конституционна наредба, включваща протест, и отменяйки изключването му от Колорадо от гласуването.

Съдиите единомислещо анулираха решение от 19 декември на висшия съд на Колорадо да спре някогашния президент от първичното гласоподаване на републиканците.

Щасткият съд постанови, че 14-та корекция на конституцията на Съединени американски щати го лишава от право да заема още веднъж обществена служба, така като Тръмп е взел участие в подстрекателство на нападението против Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година от негови поддръжници.

" ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!! ", написа Тръмп в обществената си медийна платформа незабавно след решението.
 Тръмп желае Върховният съд да го пусне на изборите в Колорадо
Тръмп желае Върховният съд да го пусне на изборите в Колорадо

Правен казус може да го дисквалифицира

" Стигаме до заключението, че щатите могат да дисквалифицират лица, заемащи или опитващи се да заемат държавна работа. Но щатите нямат пълномощия според Конституцията да ползват раздел 3 във връзка с федералните служби, изключително президентството ", се споделя в неподписаното мнение на съда.

Съдиите откриха, че единствено Конгресът може да наложи наредбата против федерални чиновници и претенденти.

Решението беше издадено в навечерието на Супервторник , денят от първичния цикъл на президентските избори в Съединени американски щати, когато множеството щати организират състезания за номиниране на партии.
 Мейн отсрочва решението за Тръмп, чака Върховният съд да реши
Мейн отсрочва решението за Тръмп, чака Върховният съд да реши

Бившият президент може да не бъде позволен до избори в няколко щата

Припомняме, че Тръмп също по този начин въз основа на 14-та корекция, само че тези решения бяха отсрочени в очакване на решението на Върховния съд по делото в Колорадо.

Държавният секретар на Колорадо Йена Грисуолд изрази отчаяние от решението " отнемане на пълномощията на щатите " за използване на клаузата за дисквалификация.

" Колорадо би трябвало да може да забрани протести за нарушение на клетвата от нашите гласове ", написа тя в обява в обществените медии.
 Тръмп назова Ники Хейли слаб конкурент
Тръмп назова Ники Хейли слаб конкурент

Бившият президент даде обещание огромна победа на Супер вторника

Тръмп е любимец за номинацията на републиканците, с цел да се опълчи на президента демократ Джо Байдън на изборите в Съединени американски щати на 5 ноември. е някогашният губернатор на Южна Каролина Ники Хейли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР