На Еньовден билките са най-лековити, берат се рано – преди

...
На Еньовден билките са най-лековити, берат се рано – преди
Коментари Харесай

Еньовден е, билките днес с най-лековити


На Еньовден билките са най-лековити, берат се рано – преди изгрев слънце, а от най-дъхавите се прави венец, през който девойките минават за здраве, вършат се и магични отвари за влюбване.

Вярва се, че на Еньовден росата има лечебна мощ. Затова билките се берат рано заран. Това е и моментът, когато билките имат най-голяма мощ. Ако ги напече мощното слънце, те ще прегорят и няма да са по този начин лековити.

На Еньовден народът отбелязва нощта след равноденствието, денят, след който слънцето стартира „ да чезне “. Светлата част на деня стартира последователно да се съкратява.

Вярва се, че в нощта против Еньовден звездите слизат и подаряват със специфични лечебни сили всички треви. Това е техният подарък за умиращото слънце. В нощта преди празника, в росата бродят магьосниците бродници и житомамниците. Те я събират с краищата на облеклата си, с цел да я изсипят единствено на нивите и градините на хората, които обичат.

На Еньовден имен ден честват всички, които носят имената Еньо, Йоана, Йоан, Яна, Янко и Биляна.

Според антично вярване билките, които се събират на Еньовден, би трябвало да са 77 и половина – по една за всяка позната болест и половинка за нелечимата болест. Те се връзват на китки с червен конец или се сплитат на венец. Най-важно е измежду билките да има еньовче. Именно то гони заболяванията, лошотиите и навите – пилета, които мяукат. На този ден се бере и свеж босилек. Девойките го поставят в пазвите си, с цел да ухаят през целия ден. В косите си поставят божур или невен, с цел да ги хареса техният фаворит.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР