На дневен ред са и промените в стратегическия план. Колегите

...
На дневен ред са и промените в стратегическия план. Колегите
Коментари Харесай

Министър Вътев: Днес на Консултативния съвет не беше толкова горещо като вчера

На дневен ред са и измененията в стратегическия проект. Колегите участваха интензивно и изявиха предпочитание да се пусне същата инспекция от магазина до полето и за плодовете, и за зеленчуците.

 
Заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев сподели от своя страна, че извършеният Консултативен съвет е дал един спомагателен акцент, който по този начин или другояче е заложен на стратегическия проект, а точно подпомагането на съответните насоки, които са заложени от Народното събрание – месо, мляко, плодове и зеленчуци.

 

" В разговора, който имахме със зеленчукопроизводителите и плодопроизводителите, също и преработватели, зададохме много забавни въпроси.Естествено, това ще докара до промени, които ще отразим в стратегическия проект ", означи той и уточни, че са поканили представители по цялата хранителна верига, с цел да може проблемите на едните да се чуят от другите и по този начин да се стигне до някакви по-разумни решения.

 

Владимир Иванов, ръководител на Държавна комисия по стокови тържища и борси, акцентира, че една от най-големите изгоди е, че би трябвало да се разбере, че би трябвало да има идентични правила и да се приключват недобри практики, които се ползват в страната, свързани с документооборота. „ Това е може би началото на едно ново взаимоотношение, на един нов разговор и диалог сред производителите и страната, тъй като казусът е общ ", добави той и посочи, че положителната и работеща система ще се случи посредством транспарантни взаимоотношения.

 

Божидар Петков, ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите, означи, че решаването на проблемите и измененията в стратегическия проект на България са най-важни и всички ще работят в тази тенденция.

 

„ Знаем, че месец август е малко муден и отпускарски, само че ние и сега работим за идващите 7 година както за нас персонално като браншови представители на своите членове, по този начин и за цялото министерство и неговата политика ", сподели още той.

 

Доц. доктор Сава Табаков от Аграрния университет уточни, че за първи път има единодушие за това, че страната би трябвало да стартира да ползва избрани политики и целеустремено да провежда производството посредством тях и подпомагането.

 

„ Мисля, че този Консултативен съвет демонстрация мъдрост към сегашния миг, и също по този начин мисля, че вероятностите ще бъдат положителни за нашето зарзаватчийство ", добави той.

Иван Кабуров, зеленчукопроизводител, сподели, че днешната среща е била доста градивна и е дала основата за развиването на българското зеленчукопроизводство и основаване на организации на производителите за проследяемост на създадената продукция от производителя до крайния консуматор.

 

„ Това демонстрира една ангажираност на министерството и директно на министъра на земеделието за сигурността на потребителите, за здравето на нас и на децата, които ние отглеждаме, по тази причина поздравявам концепцията. Аз и моите сътрудници считаме да оказваме помощ с хрумвания, с дейности и с всичко останало, което е нужно от наша страна ", добави той.

 

Министърът на земеделието изясни, че на процедура всички участници досега са подбирани от дирекциите. „ Ние даже не знаем кой е поканен. Казахме, че желаеме всички сдружения, асоциации, а и положителни образци - самостоятелни производители, също са добре пристигнали.

 

В края на краищата ние не решаваме казуса на една браншова организация. Ние търсим решение на проблемите по всички агрохранителни вериги на обособените браншове ", безапелационен е той и посочи, че никой не знае какъв брой са браншовите организации в страната. Вътев добави, че желаят действителните производители да вземат участие в този съвет, а не виртуални.

 

„ Как се прави тактика без пазарен разбор? Липсва пазарен разбор, който незабавно би трябвало да се направи в този момент, да забележим къде се намираме по отношение на импорт на артикули. Г-н Владимир Иванов показа, че към този миг 40% са българските плодове и зеленчуци, 60% са вносните. Аз мисля, че това е доста притеснително ", съобщи земеделският министър, като акцентира, че задачата би трябвало да бъде следващата година това съответствие да е 50/50.

 

Вътев уточни, че задачите за възстановяване на общественото произвеждане би трябвало да се случат посредством реализацията на пазара и посредством достигането до трапезата на потребителите. Той заяви, че много интензивно се работи по измененията в стратегическия проект.

 

„ Ние би трябвало да сме подготвени с една част от тях още към средата на септември, с друга част до края на декември, само че има такива, които изискват координиране, и ние би трябвало до края на септември да сме изцяло подготвени с всичко, тъй като утвърждението от Европейската комисия изисква 3 месеца ", изясни още той.

 

Министърът на земеделието разяснява дали можем да чакаме мораториум за импорт на плодове и зеленчуци от страни, които са отвън Европейски Съюз, като Турция, Северна Македония.

 

„ Вероятно може, само че това е предмет на много по-сериозни разбори и търговски взаимоотношения, тъй като в това време не би трябвало и да си скапваме отношението с тези, които до момента внасят. А и другият въпрос е ние дали сме в положение 100% да си задоволим потреблението с тези 60%, които влизат в този момент. Аз мисля, че ние не сме подготвени за такова нещо ", означи Вътев.

 

Според него оттук насетне каквито и тактики да се вършат в земеделието, би трябвало да се вършат въз основата на дълготрайни прогнози за изменение на климата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР