На днешното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати близо 900

...
На днешното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати близо 900
Коментари Харесай

Близо 900 хил. лв. допълнително за три образователни програми

На днешното съвещание на Министерския съвет бяха отпуснати близо 900 000 лева за три национални стратегии за развиване за образованието. Средствата се превеждат по бюджетите на общините за 2021 година.

13 000 лева се дават по Национална стратегия „ Мотивирани учители “ . Сумата ще се разпредели сред 81 учители-наставници, които обезпечават самостоятелна поддръжка на новоназначени учители в 50 общински учебни заведения.  „ Мотивирани учители “ цели да обезпечи с фрагменти учебните заведения посредством привличане и задържане към специалността на високо стимулирани експерти от разнообразни професионални области, както и посредством привличане на заети в други браншове експерти с към този момент добита професионална подготовка „ преподавател “.

Малко над 855 000 лева се отпускат по Националната стратегия „ Без свободен час ”. По нея се дават средства за заместващи учители за интервала от 1 юли 2021 година до 31 октомври 2021 година, с помощта на което се обезпечава непрестанен образователен развой.

По програмата за един учебен/астрономически час се възвръщат до 10.50 лева на учителя, в случаите когато замества в учебно заведение или детска градина в обитаемото място, в което е регистриран по сегашен адрес.

До 12.50 лева се възвръщат, когато преподавателят замества в учебно заведение или детска градина отвън обитаемото му място. Финансиране получават 602 общински учебни заведения и 76 общински детски градини.

Близо 53 хиляди лева от средствата по „ Без свободен час “ се дават за отплата на разноските за консумативи на педагогическите експерти, когато работят от вкъщи си заради епидемиологичната конюнктура. Бенефициенти са 131 общински учебни заведения .

27 000 лева се отпускат за Националната стратегия „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти “ . Средствата са планувани за 299 педагогичен експерти . По програмата се възвръщат до 15 лева от цената на разхода, изработен за един педагогичен експерт, включен в листата и минал през профилактичен обзор след прекаран COVID-19.

За рехабилитация на педагогическите експерти се възвръщат до 100 лева от разноските, направени за доплащане на храна и такса резервация на всеки възпитател за интервала от началото на програмата до 30 септември 2021 година.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР