На днешното съвместно заседание на правителствата на България и Северна

...
На днешното съвместно заседание на правителствата на България и Северна
Коментари Харесай

Три меморандума бяха подписани на съвместното заседание на правителствата на България и РСМ

На днешното взаимно съвещание на държавните управления на България и Северна Македония бяха подписани три меморандума за съгласие за съдействие в областта на земеделието, сред дребните и междинните предприятия, и за развиване на жп линията София-Скопие, която е част от огромния план Коридор №8.

Новият метод към този момент дава резултати, съобщи министър председателят Кирил Петков във връзка подписаните три меморандума. А Димитър Ковачевски от своя страна уточни кои ще са критериите за триумф на работните групи, които през идващите месеци ще заседават всяка седмица. Той даде два образеца – до 2023 година да бъде построен 13-километров път до Клепало и там да има граничен пункт, както и при започване на март работните групи да съумеят да показват спецификите за авиолиния София-Скопие.

Естествено, цел номер едно на македонското държавно управление е осъществяване на междуправителствено съвещание, с което ще се отбележат началото на договарянията на Скопие за участие в Европейския съюз.

В края на взаимното съвещание на държавните управления министър председателят Кирил Петков съобщи, че съпредседателите на Мултидисциплинарната комисия по исторически и просветителни въпроси са посочили предпочитание за интензивна работа и градивни диалози.

Петков изрично съобщи, че от българска страна не предстоят промени в състава на смесената историческа комисия. Три съвещания на историческата комисия предстоят през идващите 4 месеца, първото през февруари.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък съобщи, че правата на българите в Северна Македония би трябвало да бъдат конституционно обезпечени, по този начин както е присъщо за една европейска страна и изясни, че това е дълъг развой.

И двамата министър председатели подсигуряваха, че политическите въпроси се разискват паралелно с работата на работните групи по секторите стопанска система и инфраструктура, евроинтеграция и просвета. Продължава и разискването на протокол 4+1 – описът от претенции на България за решение на двустранните разногласия. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР