На днешният ден преди 111 години в японското селце Комио,

...
На днешният ден преди 111 години в японското селце Комио,
Коментари Харесай

111 години от рождението на мечтателя Хонда

На днешният ден преди 111 години в японското селце Комио, префектура Шидзуока, в оскъдно семейство на ковач е роден Соичиро Хонда. Зад легендата Хонда стои персона, чиито гений и философия са синоним на напредък, а комерсиалната марка и основателят й като че ли се сливат в един мит – мит на фантазиите.



През 1946 година стопанската система на Япония е в колапс. Империята е в руини. Ситуацията е аналогична и за популацията. Г-жа Сачи Хонда знае, че фамилията й зависи от нея. Особено 5-годишният й наследник. Всеки ден тя обикаля да търси храна за детето си в родния си град Хамамацу и всеки ден тя се завръща извънредно изтощена. Нейното транспортно средство тогава е един остарял и раздрънкан велосипед.

Японците споделят, че фантазиите и действителността са неразривно свързани. Но за господин Хонда те не са бягство от действителността, а предпочитание да я промени към по-добро вечно. Той преди малко е продал бизнеса си – фабрика за сегменти – и умува с какво да се захване и да продължи напред.

С малко досетливост господин Хонда трансформира дребната си концепция в огромна, като инсталира излишен двубутален 50-кубиков армейски генератор на фамилния велосипед, прибавя бутилката за вода на Сачи и по този начин се получава моторизирано двуколесно, превъзходен подарък, който ще улесни всекидневието на брачната половинка му. Нарича го " Bata Bata Bike " поради звука, който е издавал моторът, до момента в който тя карала моторизирания велосипед.



Така без самичък да осъзнава, господин Хонда основава първата Honda в историята, довела по-късно до появяването на двутактовия 50-кубиков мотор Honda Type A.

Времената са извънредно тежки за следвоенна Япония. Но с помощта на обичта на един лоялен брачен партньор, остаряло шише за топла вода и малко въображение, за едно семейство те стават по-леки. А и се ражда нова компания – Honda Technical Research Institute, където се създават и създават мотори с вътрешно горене и сегменти за машини.

Така стигаме до 24 септември 1948 година, когато е положено началото на Honda Motor Co., Ltd. Капиталът е 1 млн. йени. Заедно с президента Соичиро Хонда, чиновниците са едвам 34 на брой. Въпреки това чувството и ликуването от основаването на компанията е нещо в действителност несравнимо.



Соичиро Хонда има над 150 регистрирани патента, през 1988 година той става първият японец, признат в залата на славата в Американския авто музей.

Оттегля се от основаната от него компания на 67-годишна възраст през 1973 година, смятайки, че Honda би трябвало да резервира младежкия си дух. Запазва си единствено купата " основен консултант " и след пенсионирането си, господин Хонда се посвещава на социална активност.



Умира от чернодробна непълнота на 5 август 1991 година в Токийска болница. Но остава вечно в историята освен с марката, която е основал. А и с философията на фантазиите...

ЦИФРИ И ФАКТИ НАКРАТКО
1936 Първото съревнование на Соичиро Хонда в “All-Japan Rally”
1937 Първата компания на С. Хонда “Tokai Seikai Heavy Industry” (TSHI)
1946 С. Хонда основава Honda Technical Research Institute (HTRI).
1947 Излиза първият артикул на С. Хонда – A-TYPE, мотор с мощ ½ кс., инсталиран на колела
1948 С. Хонда дружно с Такео Фуджисава основават Honda Motor Co – излиза 90-кубиковият B-TYPE
1949 Първият мотоциклет на “Honda Motor Co” ”D-TYPE”, именуван още “The Dream”, с двутактов мотор
1963 Първото присъединяване на Honda във Формула 1
1964 Излиза спортният автомобил S600 roadster и мотоциклетите С95 и СВ160
1965 Първата победа в Гран При на Мексико
1972 Дебют на модела Civic
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР