На днешния ден през 1999 г. Панамският канал официално минава

...
На днешния ден през 1999 г. Панамският канал официално минава
Коментари Харесай

Панамският канал става собственост на Панама

На днешния ден през 1999 година Панамският канал публично минава под юрисдикцията на Панама. Най-южната страна в Централна Америка е сред Коста Рика на северозапад и Колумбия на изток като граничи с Карибско море и Тихия океан. Разположението на Панама на Панамския провлак е стратегическо, което й разрешава да управлява Панамския канал, който свързва Атлантическия с Тихия океан.

На 3 ноември 1903 година е провъзгласена е независимостта на Република Панама – страната, която през днешния ден е един от най-големите финансови, търговски и транспортни центрове в Латинска Америка. Голяма роля в стопанската система на Панама играе Панамският канал, през който минават годишно над 15 хиляди кораба (даващи доход от над 600 млн. щатски долара).

Панамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича Панамския провлак в най-ниската му част на територията на Панама, като свързва Тихия океан с Атлантическия океан и разделя Северна от Южна Америка. Обявен е за едно от Седемте чудеса на модерния свят.

Това е един от най-големите и сложни строителни планове, чието прокопаване оказва доста въздействие върху корабоплаването сред двата океана, като отстрани нуждата от изминаване на дългия и рисков път през Магелановия пролив или нос Хорн в най-южната част на Южна Америка. Например, транспортен съд, отправил се от Ню Йорк за Сан Франциско през канала изминава 9500 км - по-малко от половината на курса от 22 500 км към нос Хорн.

Панамският канал е с дължина 81.6 км, дълбочина 12.5 м и ширина 150 метра. Съоръжен е с три системи от шлюзове, което разрешава за едно денонощие да се прекосява от 48 кораба.

Строежът на канала е стартират изначало от френска компания, само че известно време след нейния банкрут с плана се заемат Съединени американски щати и го приключват. Строежът на настоящето оборудване трае от 1904 до 1914 година. От построяването си до 1999 година каналът се управлява от Съединени американски щати, по-късно - взаимно от Съединени американски щати и Панама. От 31 декември 1999 година оборудването се ръководи от специфична панамска държавна организация (на испански: Autoridad del Canal de Panamá (ACP)).

Построяването на Панамския канал е голяма инвестиция и за тези времена единствено оборудванията костват на Съединени американски щати общо 390 млн. $, което е еквивалентно на над 400 милиарда $ в този момент. По време на строителството са изгубили живота си общо 27 500 служащи. През 1903 година е подписан първият американско-панамски контракт за безсрочно прилагане на зоната на бъдещия канал от Съединени американски щати. Това разрешава строителството да бъде продължено от Съединени американски щати и да бъде приключено през 1914 година.

Панамският канал е приключен на 15 август същата година, две години предварително (официалното му разкриване е през 1920 г.). По съвпадане през същия месец в Европа стартира Първата международна война. Поради понижения трафик на кораби от Европа след Първата международна война броят на миналите през канала кораби през първите години е незначителен. След 1924 година обаче трафикът се усилва и през канала минават по 5000 кораба годишно.

Първият контракт сред Съединени американски щати и Панама става предмет на доста разногласия и на няколко пъти през ХХ век са подписвани нови контракти. През 1977 година се подписва контракт от американския президент Джими Картър и панамското държавно управление на военачалник Торихос Ерера за поетапно възобновяване на суверенитета на Панама над канала и зоната до 31 декември 1999 година и за непрекъснатия неутралитет и употреба на канала взаимно от Съединени американски щати и Панама.

Максималният позволен размер на корабите, които могат за минават през канала, се назовава Panamax. Един характерен Panamax транспортен съд е с водоизместимост от 65-80 хиляди тона, само че действителното му карго е лимитирано до към 52 500 тона заради рестриктивните мерки в дълбочината на канала. Корабът с най-голяма дължина, прекосявал канала, е San Juan Prospector, в този момент Marcona Prospector, който е рудовоз с размери 296 м дължина и 32 м широчина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР