На днешния ден през 1990 г. България става член на

...
На днешния ден през 1990 г. България става член на
Коментари Харесай

Преди 31 години България става член на МВФ и на Световната банка

На днешния ден през 1990 година България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Участието на България в МВФ и Международна банка за възобновяване и развитие е било обсъждано в Политбюро още през 1987 година, когато плановата икономика се задъхва от продължителен дефицит на средства. Това предложение обаче е отхвърлено главно заради мнението на Българска народна банка, че разкриването на „ най-съкровените секрети “ на страната ще докара до утежняване на кредитния рейтинг на България, която и по този начин към този момент не е в положение да погасява отпуснатите заеми в период.

След измененията през 1989 година България е призната за член на МВФ на 25 септември 1990 година. 

От 8 февруари до 21 септември 1990 година в България ръководи първото държавно управление на Андрей Луканов (БСП). То е формирано от политически дейци на Българска социалистическа партия и един самостоятелен специалист.  След подаването на оставка,  то е наследено от втория кабинет на Андрей Луканов.

Правителството ръководи страната малко повече от седем месеца в извънредно динамична политическа конюнктура. Провеждат се съвещанията на Националната клъгла маса, на която се дефинират главните насоки за развиването на България (до поемането на министър-председателския пост Луканов управлява делегацията на БКП/БСП на заседанията). Не стопира провеждането на манифестации, шествия, стартира издаването на нови вестници, основават се нови политически организации. В същото време старите тоталитарни политически партии и организации се преименуват по образеца на Българска социалистическа партия.

На 29 март 1990 година държавното управление постанова мораториум върху обслужването на външния дълг. Освен това държавното управление либерализира банковото дело, външната търговия, трансформира всички външни отговорности като държавен дълг и открива плаващ курс на лв..

През юни се организират избори за Седмо Велико национално заседание, донесли изборна победа на Българска социалистическа партия. Това поражда нараснало публично неодобрение, намерило израз в провеждането на окупационни и седящи стачки. Започването на работата на Народното събрание през юли не способства за усмиряване на ситуацията и напрежението доближава кулминационна точка в опожаряването на Партийния дом на 26 август. Поради това държавното управление не се взема решение да стартира тежките стопански промени, които са наложителни.

Андрей Луканов подава оставката на държавното управление и се пробва цялостен месец да уговори Съюз на демократичните сили да включи свои представители в новото държавно управление, само че не съумява и образува втори тяснопартиен кабинет. Той ръководи страната до 20 декември 1990 година, след което е наследено от държавното управление на Димитър Попов.

През есента на 1990 година към политическото опълчване се прибавят компликации в снабдяването, защото производителите чакат либерализация на цените и задържат стоките, до момента в който магазините се изпразват и се появяват опашки за най-необходимите артикули. През септември са въведени купони за хранителни артикули.

Всички съглашения с МВФ, като се изключи шестото, са от вида „ Stand-by “, което значи обязаност на приемане на заема с постигане на избрани стопански параметри, примерно избран размер на бюджетния недостиг.

Според вътрешно споразумение, основният шеф на МВФ е постоянно европеец. От 2019 година Кристалина Георгиева пое този пост от Кристин Лагард. 

Световната банка  (World Bank) осигурява подпомагащи заеми на разрастващите се страни за финансови стратегии. Всички решения на интернационалната финансова институция би трябвало да бъдат ръководени от уговорката за съдействие на чуждестарнните вложения, междунродната търговия и подпомагане на финансовото вложение. Световната банка е е благосъстоятелност на повече от 180 страни членки, чиито визии и ползи са показани в Управителния съвет и основания във Вашингтон Съвет на шефовете. Държавите членки са акционерите, които имат властта да взимат решения в Световната банка.

Световната банка се разграничава от Групата на Световната банка по това, че обгръща единствено две институции:

Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) - International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) и
Международна асоциация за развитие (МАР) – International Development Association (IDA);

до момента в който Групата на Световната банка, с изключение на тези две, включва и още три институции:

Международно финансова корпорация (МФК) – International Finance Corporation (IFC);
Агенция за многостранни капиталови гаранции (АМИГ) – Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA);
Международен център за контролиране на капиталовите спорове (МЦУИС) – International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР