На днешния ден през 1964 г. с указ на Президиума

...
На днешния ден през 1964 г. с указ на Президиума
Коментари Харесай

През 1964 г. Мила Родино става национален химн

На днешния ден през 1964 година с декрет на Президиума на националното заседание на Народна република България е одобрен националния химн - "Мила Родино ".

Основа на музиката и текста е песента "Горда Стара планина ", написана от Цветан Радославов през 1885 година. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян неведнъж, за финален път – през 1990 година.

Настояща версия на химна:

Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней.

Припев:

Мила Родино,

ти си земен парадайс,

твойта красота, твойта хубост,

ах, те нямат край.

Спорове по отношение на "Мила Родино "

Песента нееднократно е била подложена на критика, както заради произхода на мелодията, по този начин и заради политическите промени в текста.

Когато през 1964 година е свикана комисия, с цел да одобри "Мила Родино " за химн, на решението се опълчва композиторът акад. Петко Стайнов, който твърди, че мелодията е еврейска, като това не дава съображение тя да бъде химн на българите. Петко Стайнов е освободен от комисията и "Мила Родино " става народен химн. Акад. Добри Христов също загатва, че мелодията е заимствана от еврейската музика, като прецизира, че в българската песенна памет има стотици мелодии, които са заимствани от други нации и са станали неразделна част от българското музикално завещание. Добри Христов е и създател на първичния аранжимент на песента за еднообразен хор.

Впоследствие текстът е модифициран от Димитър Методиев и Георги Джагаров и е направена спомагателна хармонизация от Филип Кутев и Александър Райчев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР