На днешния ден през 1941 г. е роден канадският икономист

...
На днешния ден през 1941 г. е роден канадският икономист
Коментари Харесай

Майрън Шоулс взе Нобел за модела на пазара на опции, свързани с пазара на акции

На днешния ден през 1941 година е роден канадският икономист Майрън Шоулс (Myron Scholes), Нобелов лауреат през 1977 година

Той е работил в Съединени американски щати и е един от основателите на уравнението на Блек-Шоулс. През 1977 година получава, дружно с Робърт Мертън, Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Майрън Шоулс е роден в гард Тиминс в канадската провинция Онтарио. Той учи в Чикагския университет (The University of Chicago) е частен кообразователен проучвателен университет в Чикаго, учреден от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.), като първите часове са извършени през 1892-а. Изследователите на Чикагския университет основават Чикагската школа по стопанска система, Чикагската школа по социология и Движението право и стопанска система в правния разбор. Университетът има най-голямото университетско издателство в Съединени американски щати.

Шоулс работи в региона на финансовата стопанска система и принадлежи към Чикагската школа по стопанска система. Департаментът по стопанска система на Чикагския университет се счита за един от челните стопански департаменти в света и в него има повече нобелови лауреати за стопанска система от всеки различен университет. Чикагската школа по стопанска система натъртва върху позитивната стопанска система, което ще рече на емпирично основаните проучвания, които потвърждават теорията.

При оформяне на своите възгледи Шоулс е повлиян от американския икономист Джордж Стиглър (George Stigler). Изпитал е и въздействието на Милтън Фридман (Milton Friedman) - американският икономист и статистик, прочут най-много с работата си в региона на макроикономиката и своята отбрана на свободния пазар, както и на Мъртън Хоуард Милър (Merton Howard Miller) - съавтор на Модиляни-Милър теоремата. И тримата са лауреати на Нобеловата премия за стопанска система.

Робърт Мертън (на британски Robert Merton) е роден на 31 юли през 1944 година. Американският икономист е работил в региона на финансите. В началото на 70-те години, наред с Фишер Блек и Майрън Шолс, той е измежду основателите на математически модел на пазара на варианти, свързани с пазара на акции.

Майрън Шоулс и Робърт Мъртън са били на борда на шефовете на Long-Term Capital Management, хедж фонд (hedge fund) учреден от Джон Мериуедър. Фондът банкрутира през 1998-а.

Робърт Мертън дружно с Фишер Блек и Майрън Шолс при започване на 70-те години на ХХ век създават математически модел за оценяването на варианти. Мъртън разгласява публикация на тази тематика по същото време с публикуването на друга публикация от Фишер Блек и Майрън Шоулс, като двете публикации стигат до същите резултати. Бидейки студент на професора от Масачузетския Институт по технологии Пол Самюелсън, оказва помощ за прибавянето на stochastic calculus във финансовата стопанска система, което разрешава държанието на на цените да бъде обяснено напълно посредством теорията на вероятностите. Работата по модела, който в този момент е прочут като Модела на Блек-Шоулс и е най-широко употребен за оценяването на варианти и всевъзможни производни финансови принадлежности, е в действителност революционна. За разлика от по-късно основания биномен модел, в който се преглежда света като място в два времеви интервала (сега, утре) и въз основа на това се създава дърво с вероятности, тази доктрина предлага нещо ново - безчет доста времеви интервала сред две точки във времето. Тази доктрина предлага взор върху пазара на акции (и на практика каквото и да е друго), който е доста по-реален, което довежда до резултати, които са доста по-реални.

Морално не е изключително почтено, че името на модела изключва името на Мъртън. Все отново, Мъртън, дружно със Шоулс, получават Нобеловата премия за стопанска система от Банката на Швеция за тяхната революционна работа върху вариантите през 1997 година.

Фишер Блак не съумява да вземе премията си поради своята гибел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР