На днешния ден през 1931 г. в Чикаго е роден

...
На днешния ден през 1931 г. в Чикаго е роден
Коментари Харесай

Филип Котлър празнува 89 г. от рождението си

На днешния ден през 1931 година в Чикаго е роден Филип Котлър (Philip Kotler), американският специалист по маркетинг и мениджмънт. Той заема четвърто място в класацията на "Файнешънъл Таймс " за най-големите имена в мениджмънта на всички времена (след Джак Уелч, Бил Гейтс и Питър Дракър).

Котлър приключва Университета в Чикаго през 1953 година, а там е имал шанса да слуша лекции на икономисти от международна големина. Ръководител в магистърската му стратегия за образование, да вземем за пример, е бил проф. Милтън Фридмън - Нобелов лауреат по стопанска система за 1976 година. А началник на докторската дисертация на Котлър в интервала сред 1957 и 1961 година е проф. Пол Самюелсън – също Нобелов лауреат по стопанска система, само че за 1970 година.

Следват работа като учител по стопанска система в университета "Рузвелт ". После преподава маркетинг във Висшето учебно заведение по бизнес в Северозападния университет. И по този начин стартира сполучливата си кариера в областта на маркетинга. През 1969 година към този момент е професор по маркетинг във Висшето учебно заведение по мениджмънт "Келог ", а от 1973-а е началник на катедрата по маркетинг.

Освен научната и преподавателска си активност, в кариерата си Котлър е бил консултат в региона на маркетинговото обмисляне, стратегическия и интернационален маркетинг на редица интернационалните компании като IBM, Michelin, Bank of America, Merck, General Electric, Honeywell и Motorola. Той е бил постоянен преподавател на семинари из целия свят.

Котлър е считан за един от пионерите на обществения маркетинг, именуван е "бащата на маркетинга ". Има издадени десетки книги, в това число и на български език. Сред тях са "Котлър за маркетинга ", "Управление на маркетинга. Структура на ръководството на пазарното предложение ", "Стратегически маркетинг за нестопанските организации ", "Латерален маркетинг " и други.

Световноизвестният експерт в региона на маркетинга проф. Филип Котлър е гостувал и в България. На 14 ноември 2007 година той изнесе лекция пред 850 студенти и експерти по маркетинг и реклама експерти, които извършиха една от залите на столичния хотел "Кемпински - Зографски ". Професорът акцентира нуждата от развиване на финансовата отчетност, търсенето и подбирането на хрумвания, намирането на нови способи за връзки, измерването на маркетинговите резултати, както и потреблението на нови технологии.
"Особено значимо е да намерите верните хора, на вярното място и да дадете верните решения. Маркетингът има капацитет освен да помогне за повече продажби, само че и да генерира нови тактики за развиването на фирмите. Но единствено в обособени случаи може да прави чудеса ", съобщи тогава Котлър.

Филип Котлър има вяра, че маркетингът е съществена част от икономическата просвета и преглежда търсенето като повлияно освен от цената, само че още от рекламата, промоциите, сътрудниците по продажби и опериращите като дистрибуционни канали търговци на едро и дребно. Той твърди: "Маркетинговата цел на организацията е да дефинира потребностите, настояванията и ползите на целевите пазари и да реализира мечтаните резултати по-ефективно от съперниците, по метод, който резервира или усилва благосъстоянието на потребителя или обществото. "

Той свързва претекста за облага със задоволяването на потребителските стремежи и благосъстоянието на обществото. Според Котлър, за дейно маркетиране, задачата за увеличение на потребителското богатство би трябвало да бъде сложена в ядрото на тактиката на компанията и да бъде преследвана от всички мениджъри.

През 2003 година Financial Times цитира трите най-големи приноса на Котлър за маркетинга и мениджмънта:

"На първо място, той прави повече от всеки различен публицист или академик, с цел да разпространява значимостта на маркетинга, разграничавайки го от периферна активност, прилежаща към по-важния индустриален развой.

Второ, той продължава тренд, стартиран от Питър Дракър, премествайки акцента върху цена и дистрибуция на по-силен фокус върху посрещане на потребителските потребности и върху преимуществата, получавани от артикул или услуга.

На трето място, той уголемява концепцията на маркетинга от просто пласиране до по-генерален развой на връзка и замяна. Показва също по какъв начин маркетингът може да бъде разпрострат и прибавен върху благотворителни сдружения, политически партии и доста други нетърговски обстановки. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР