На днешния ден през 1899 г. е роден шведският икономист

...
На днешния ден през 1899 г. е роден шведският икономист
Коментари Харесай

Бертил Олин взе Нобел за теорията за движението на международния капитал

На днешния ден през 1899 година е роден шведският икономист и политик Бѐртил Готхард Олѝн (Bertil Gotthard Ohlin). През 1977 година дружно с английския икономист Джейлс Мийд получават Нобеловата премия за стопанска система за своя автентичен принос в теорията за интернационалната търговия и теорията за придвижването на интернационалния капитал.

Бертил Олин е роден на 23 април 1899 година в Клипан, Южна Швеция. Той следва в Университета на град Лунд и в Стокхолмското учебно заведение по стопанска система. През 1923 година Бертил Олин получава магистърска степен по стопанска система в Харвард, а докторска - година по-късно в Стокхолмския университет. През 1925 година ученият става началник катедра по икономикс в Копенхагенския университет и изнася лекции в продължение на пет години (1925-1930 г.). По-късно се реалокира в Стокхолмското учебно заведение по икономикс, където преподава до пенсионирането си през 1965-а.

От 1938 до 1970 година Бертил Олин е член на Парламента на Швеция. Лидер на шведската Народна партия (либерална) в интервала сред 28 септември и 1967 година, когато партията е в съпротива. Олин е бил министър на външните работи от 1944 до 1945 година (по време на Втората международна война).

Бертил Олин има забележителен принос в актуалната макроикономическа доктрина, за която доразвива част от концепциите на британеца Джон Мейнард Кейнс . Но в икономикса е най-известен с теорията за основите на външната търговия. Заедно със своя съотечественик Ели Хекшер създава известната идея за опциите на специализацията в интернационалния продан.

Според теоремата Хекшер - Олин преимуществата в търговията сред страните се получават от разликите в съществуването и развиването на индустриалните фактори. Всяка страна би трябвало да изнася артикули, за чието произвеждане употребява, и то най-интензивно, суровините, с които е най-богата. Този принцип за пръв път е бил огласен от Ели Хекшер в публикация от 1919 година и наново оповестен в "Четива по доктрина на интернационалната търговия " от 1949 година.

В творбата си "Междурегионална и интернационална търговия " (1933 г.) Олин преоткрива значимостта в разположението на факторите и метода на тяхното потребление във външната търговия. Тази концепция по-късно въодушевява и Пол Самуелсон в основаването на теорията за изравняването на цената на индустриалните фактори в следствие от интензивния интернационален продан.

Бертил Олин умира на 3 август 1979 година на 80 години.

Ученият е изложил своите хрумвания в книгите: The German Reparations Problem (1930 г.), Interregional and International Trade (1933 г.) и Mechanisms and Objectives of Exchange Controls (1937 г.).

Джеймс Едуард Мийд (James Edward Meade) е английски икономист, почетен с Нобелова премия за стопанска система през 1977 година (заедно с шведския икономист Бертил Олин) за автентичен принос в теорията за интернационалната търговия и теорията за придвижването на интернационалния капитал.

Джеймс Мийд е роден на 23 юни 1907 година в Суонидж, Южна Англия. Завършва Тринити колидж на Кеймбриджския университет. След това става учител по стопанска система в същия университет. Също по този начин Джеймс Мийд е преподавал и в Лондонското учебно заведение по стопанска система.

Джеймс Мийд емира на 22 декември 1995 година в Кеймбридж, Англия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР