На днешния ден през 1865 г. на Уолстрийт започва да

...
На днешния ден през 1865 г. на Уолстрийт започва да
Коментари Харесай

Преди 154 г. започва търговията на Нюйоркската стокова борса

На днешния ден през 1865 година на Уолстрийт стартира да работи Нюйоркска стокова борса (New York Stock Exchange, NYSE), най-голямата фондова борса за скъпи бумаги на света и втората по брой компании. Тя обаче е основана на 17 май 1792 година.

Още от XVIII век тържищата са основополагаща част от американската стопанска система и значимо ходило в развиването на стопанската история. През 1790 година група филаделфийски търговци, които подкрепяли финансово битката за самостоятелност на Съединени американски щати, подкрепят основаването на американска фондова борса за търговия с новоемитирания държавен дълг, възлизащ на 80 млн. $.

Основите на Нюйоркската фондова борса са сложени от 24 брокера, събрали се съгласно легендата под сянката на един чинар (Buttonwood, публикуван е в източните елементи на Северна Америка, достигащ 40 м височина и 2 м диаметър на стъблото) на "Уолстрийт " № 68 (съвременното разбиране е, че срещата е станала в хотел "Кори "). Поводът е - приемане на вътрешен кодекс за държание и закрепени комисионни - така наречен Buttonwood Agreement, по името на упоменатото дърво. Необходимостта от подобен кодекс е провокирана от първия за Уолстрийт умозрителен скандал (Panic of 1792 година - финансова криза) от началото на 1792 година, при който съществени действуващи лица са Уилям Дуър и неговият сътрудник Джон Пинтард. Споразумението Buttonwood Tree, което бележи основаването на Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange), има за цел да контролира комисионните за търговия на облигациите, издадени от американското държавно управление за финансиране на войната, както и на две банки. Една от тях, Bank of New York, и до през днешния ден се търгува на NYSE.

Събитието, което в действителност образува днешния образ на търговията на най-голямата борса в света, се случва през 1875 година. Тогава брокерът Джеймс Бойд наранява своя крайник. Загубвайки пъргавина, той не може да обикаля измежду тълпата от брокери и да изследва продаваните и купувани разнообразни скъпи книги. Тогава Бойд седнал на едно място и почнал да търгува една акция, тази на Western Union. Клиентите бързо осъзнали, че това е доста по-удобен метод да търгуват една акция на едно и също място, което довело до основаването на профилирана система, където търсенето и предлагането се срещат на аукционен принцип.

По-късно покупко-продажбите се подписват в разположената на средата на +Уолстрийт " постройка Tontine Coffee House, където брокерите основават офиси. През 1817 година организацията се трансформира в New York Stock Exchange Board, а в помещението на "Уолстрийт " № 40, взето чартърен, се оферират акции на жп компании, индустриални предприятия и други скъпи бумаги.

През 1863 година името се сменя на New York Stock Exchange, което носи и до момента. През 1903 година борсата се реалокира в нова постройка на номер 11, където е ситуирана и до през днешния ден.

Първата постройка на борсата е издигната през 1865 година, след това разширявана и реконструирана, а през 1901 година е съборена за да се построи по-модерно здание. Новата, осем етажна постройка, в неокласически жанр, отваря порти през 1903 година и съществува до ден сегашен.Забележително е, че на фасадата й са изобразени 11 фигури, представляващи знаците на американската търговия и промишленост.

Нововъведенията и техниката са неотменна част от борсовата търговия. През 1878 година е включен първият телефон на борсата, а три години по-късно се инсталира и първото електронно табло.

"Уол Стрийт " (на британски: Wall Street), срещано и като Уолстрийт , е дребна, къса улица в долната част на остров Манхатън, Ню Йорк, ситуирана източно от авеню "Бродуей " и достигаща до пролива Ийст Ривър. През XVII век "Уол Стрийт " образува северната граница на заселниците в Ню Амстердам (селище в Южен Манхатън, след това трансформирало се в град Ню Йорк), които през 1653 година построяват голяма стена за предотвратяване от нападенията на локалните индиански племена. Тази стена е издигната по концепция на Питър Стойвесант, шеф на Нидерландската западноиндийска компания. Тя е построена от африкански плебеи и е висока четири метра. Оттук идва и името на самата улица "Уол Стрийт " ( "Улица на стената ").

С времето "Уол Стрийт " става нарицателно за финансовите пазари на града и даже стопанската система на Съединени американски щати заради това, че там са основани главните стопански институции на страната.

Нюйоркската фондова борса става обществена през 2005 година и дължи настоящия си размер и международно значение на серия сливания. През 2013 година NYSE е закупена от Intercontinental Exchange за 11 милиарда $.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР