На днешния ден през 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова

...
На днешния ден през 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова
Коментари Харесай

Над 200 г. Нюйоркската фондова борса дава тон на световната търговия

На днешния ден през 1792 година е основана Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE) - най-голямата фондова борса за скъпи бумаги в света и втората по брой компании.

Тя се намира на дребната уличка "Уолстрийт " (Wall Street) в долната част на остров Манхатън в Ню Йорк. Тя е ситуирана източно от авеню "Бродуий " и доближава до пролива Ийст Ривър. С времето "Уолстрийт " става нарицателно за финансовите пазари на града и даже стопанската система на Съединени американски щати заради това, че там са основани главните стопански институции на страната

На Нюйоркската борса се търгуват скъпи бумаги на над 1500 компании с пазарна капитализация от над 10.1 трилиона $ (а в тях работят над 25 млн. човека).

Борсата има 1366 члена, като в съвета на шефовете вземат участие 27 души. Местата се изплащат от искащите да ги заемат, като през 2003 година цената на място в директорския съвет се е търгувало за 1 350 000 $.

Основите на Нюйоркската фондова борса са сложени от 24 брокери. Те се събрали (според легендата) под сянката на един западен чинар (Buttonwood, публикуван е в източните елементи на Северна Америка, достигащ 40 м височина и 2 м диаметър на стъблото) на Уолстрийт (съвременното разбиране е, че срещата е станала в хотел "Кори "). Те трябвало да одобряват вътрешен кодекс за държание и закрепени комисионни - така наречен Buttonwood Agreement, по името на упоменатото дърво. Необходимостта от подобен кодекс е провокирана от първия за Уолстрийт умозрителен скандал (Panic of 1792) от началото на 1792 година, при който съществени настоящи лица са Уилям Дуър и неговият сътрудник Джон Пинтард.

По-късно покупко-продажбите се подписват в разположената на средата на Уолстрийт постройка Tontine Coffee House, където брокерите основават офиси.

През 1817 година организацията се трансформира в New York Stock Exchange Board, на която се оферират акции на жп компании, индустриални предприятия и други скъпи бумаги. През 1863 година името се сменя на New York Stock Exchange, което носи до момента. През 1903 година борсата се реалокира в нова постройка на номер 11, където е ситуирана и до през днешния ден.

Нюйоркската фондова борса става обществена през 2005 година и дължи настоящия си размер и международно значение на серия сливания. През 2013 година NYSE е закупена от Intercontinental Exchange за 11 милиарда $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР