На днешния ден православната църква отбелязва Светла сряда. На този

...
На днешния ден православната църква отбелязва Светла сряда. На този
Коментари Харесай

Днес е Светла сряда, почитаме Свети Йоан Богослов, пак се боядисват яйца

На днешния ден православната черква отбелязва Светла сряда. На този ден се уважава Свети Йоан Богослов, един от обичаните възпитаници на Иисус Христос, който бил най-близко до Богочовека в Гетсиманската градина,  на Тайната вечеря, а по този начин също и на Разпятието Христово.

Св.Йоан пръв повярвал във Възкресението на Христос. След възкресението Си Господ се явявал доста пъти на Своите възпитаници. Отново пръв Йоан го познал. На Петдесетница, дружно с апостолите, Йоан получил плодородните блага на Пресветия Дух. Оттогава проповядвал старателно Евангелието и обръщал юдеи и езичници към Христовата религия.

На Светлата сряда от Светлата седмица се извършват два обичая, които се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, бродници и неприятни заболявания. Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки. Това е по този начин, тъй като съгласно антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР