На днешния ден можем да си спомним за най-младия човек,

...
На днешния ден можем да си спомним за най-младия човек,
Коментари Харесай

Кенет Ароу печели Нобел за икономика за приноса си в теорията за благосъстоянието

На днешния ден можем да си спомним за най-младия човек, получавал Нобелова премия за стопанска система - Кенет Ароу (на британски: Kenneth Arrow), на 51 години. Американският икономист е роден на 23 август през 1921 година в Ню Йорк Сити (САЩ) в семейство на евреи. Той приключва Колумбийския университет с магистърска степен през 1941 година. В дейните си години Кенет Ароу преподава в Чикагския, Харвадския и Станфордския университет. Ароу работи в региона на доктрина на игрите - клон от приложната математика или по-точно дял от нея, за проучване на интервенциите, който учи стратегически математически модели и взимането на решения в конфликтни обстановки.

Кенет Ароу печели Нобелова премия за стопанска система през 1972 година дружно с Джон Хикс за пионерния им принос в теорията на общото икономическо равновесие и в теорията за благосъстоянието.

Кенет Ароу е прочут с теорията за общото икономическо равновесие (general equilibrium theory) е клон на теоретичната неокласическа стопанска система. Тя се стреми да изясни държанието на предлагането, търсенето и цените в дадена цялостна стопанска система с няколко или доста пазари, като се пробва да потвърди, че равновесни цени за стоките съществуват и че всички цени са в равновесие, от тук и общо равновесие, в контрастност с частичното равновесие. Както с всички модели, това е абстракция, направена на база на действителната стопанска система, тя е основана, с цел да бъде комфортен модел, по едно и също време смятайки равновесните цени като дълготрайни цени и смятайки (понякога) настоящите цени като девиации от равновесието.

Сред видните студенти на Ароу са и Джон Чарлс Харшани и Майкъл Спенс, които също получават Нобелова премия за стопанска система - първият през 1994 година, а вторият – през 2001-а.

Кенет Ароу умира на 21 февруари 2017 година в Пало Алто – един от градовете на Силициевата котловина в Западна Калифорния.

Сър Джон Ричард Хикс (на британски John Richard Hicks) е един от най-бележитите и авторитетни икономисти на ХХ век. Той е професор в Оксфордския университет през по-голямата част от живота си и получава Нобелова премия през 1972 година. Той развива известните compensation criteria (критерии за отплата или обезщетителни критерии) през 1939 година за сравняването на качеството на живот.

Неговият най-съществен принос е модел, учреден на теориите на Джон Мейнард Кейнс, който изяснява стопанската система като баланс на три артикули: пари, ползване и вложения.

Джон Хикс е роден на 8 април 1904 година в Уоруик, Англия. Той умира на 20 май 1989 година в Блокли, Англия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР