На днешния ден можем да си спомним за Джоузеф Пулицър

...
На днешния ден можем да си спомним за Джоузеф Пулицър
Коментари Харесай

Наградите Пулицър носят името на един от най-амбициозните издатели на вестници

На днешния ден можем да си спомним за Джоузеф Пулицър (на маджарски: Pulitzer Jozsef, на британски: Joseph Pulitzer) - американски издател, редактор и публицист, който се смята за основоположник на "жълтата преса ".

В борбата с другия прочут издател по това време Уилям Хърст, притежател на вестник "Ню Йорк джърнъл ", за вниманието на американските читатели се ражда и термина "жълта публицистика ". Тя употребява похватите на свръхдраматизирането и прочувственото изложение, целеустремено преувеличаване на детайлностите, потреблението на подигравка за сметка на засегнатите лица, търсене на кавги и потреблението на гръмки, привличащи вниманието заглавия.

Пулицър е роден на 10 април 1847 година в град Мако (Унгария) и е наследник на маджарски евреин и немска австрийка. В Будапеща Йозеф се образова от частни учители и овладява френски и немски език.

На 17 години Пулицър емигрира оттатък океана и трансформира името си на Джоузеф. Там се записва за доброволец в американската войска, само че не постъпва в нея и употребява мотива, с цел да остане в Съединени американски щати. Установява се в Сейнт Луис, където има огромен брой немски имигранти. А познанията му по немски език му дават опция през 1868 година стартира работа като кореспондент във вестник "Вестлихе пост ", издаван на немски.

През 1878 година Пулицър купува банкрутиралия вестник "Сейнт Луис Диспач ", като го сплотява с вестник "Сейнт Луис пост " и по този начин се получава "Поус Диспас " - "вестник, който ще служи на народа ", както прокламира издателя в уводната публикация. Постоянният лозунг на Пулицър е "Никога не изоставяйте нещо, преди да стигнете до корените му. Продължавайте, до момента в който не изчерпите проблемите дефинитивно ". Негов принцип е "Нито ден без кръстоносен поход против незаконните похвати на управниците ".

Пулицър не стопира дотук, а през 1882 година купува и вестник "Ню Йорк уърлд ", основан 22 години по-рано. Изданието започва с 15 хиляди броя тираж на осем страници с цена 2 американски цента. През 1890 година Пулицър построява за потребностите на вестника постройката "Ню Йорк уърлд билдинг ", която е най-тясната постройка за времето си. Междувременно изданието усилва тиража до 600 хиляди.

Неделно развлекателното издание "Сънди Уърлд " стартира амбициозно, употребявайки доста гравюри и рисунки, като се явява предходник на илюстрираните списания и доближава огромен тираж. През 1887 година стартира да излиза и вечерно издание "Ивнинг Уърлд ".

Джоузеф Пулицър е умрял на 29 октомври 1911 година в Чарлстън (САЩ). Тогава положението му се оценявало на над 30 млн. $ - една голяма сума при започване на ХХ век.

През 1912 година е открит факултетът по публицистика в Колумбийския университет с пари, отделени за това в наследството на Джоузеф Пулицър.

В негова чест всяка година се връчва влиятелната американска премия за публицистика, литерура и музика "Пулицър ". Първата гала е през 1917 година. Номинирането и оценката на претендентите се прави от Колумбийския университет в Ню Йорк. Наградите се присъждат годишно в двадесет и една категории, а на спечелилите се дава премия от 15 хиляди $.

Много са известните писатели, които са отличени с премията "Пулицър " - Джон Кенеди за биография, Ърнест Хемингуей, Маргарет Мичъл, Сол Белоу, Харпър Ли, Уилям Фокнър, Едуард Олби, Тони Морисън и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР