На днешния ден можем да си спомним за Дъглас Норт,

...
На днешния ден можем да си спомним за Дъглас Норт,
Коментари Харесай

Дъглас Норт е с Нобел за изследванията си върху историята на икономическата мисъл

На днешния ден можем да си спомним за Дъглас Норт, американският икономист, Нобелов лауреат през 1993 година.

Дъглас Сесил Норт (Douglass Cecil North) е роден на 5 ноември 1920 година в Кеймбридж (САЩ). Той учи в Калифорнийския университет, Бъркли (University of California, Berkeley) - американския държавен проучвателен университет в град Бъркли, щата Калифорния. Това е най-старият от десетте университета, асоциирани с Калифорнийския университет - учреден е през 1868 година.

Норт е работил във Вашингтонския университет, Университета Райс, Кеймбриджкият университет (вторият най-стар университет във Англия и един от най-старите в англоговорещата част на света), Вашингтонски университет в Сейнт Луис, Университета "Леланд Станфорд-младши ", по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд (Leland Stanford Junior University, Stanford University или Stanford) - частен американски университет в Станфорд, щата Калифорния, както и в Института "Хувър " (Hoover Institution) - американски тинк танк (мозъчни тръстове) за обществена политика, намиращ се в Станфордския университет в Калифорния.

Дъглас Норт е прочут с проучванията си върху историята на икономическата мисъл, работил в региона на икономическата история и новата институционална стопанска система.

Историята на икономическата мисъл е дял на историята на науката, разглеждащ развиването на науката "икономика " от Античността до наши дни, в това число появяването и развиването на другите школи на икономическата мисъл. Още през Античността философи като Аристотел разсъждават върху изкуството за основаване на благосъстояние, а средновековни схоластици като Тома Аквински преглеждат етичните страни на търговията. Въпреки това стопанската система се обособява като независима научна дисциплинираност едвам с Индустриалната гражданска война през XVIII-XIX век.

Икономическата история е проучване за това по какъв начин икономическите явления се развиват в историческа вероятност. Анализ в икономическата история се прави, като се употребява композиция от исторически способи, статистически способи и използване на икономическа доктрина към историческата обстановка. Темата включва бизнес история, финансова история и застъпване сред обществена история като демографската история и история на труда. Количествената (економетрична) икономическа история е от време на време наричана климометрика. Квантитативната (количествената) икономическа история има своя пик през 60-те и 70-те на ХХ век, само че в последните години е дребен фактор в департаментите по история и е маргинализирана в икономическите департаменти също.

Нова институционална стопанска система (New institutional economics) e икономическата вероятност, която се пробва да разшири полето на стопанската система като се концентрира върху обществените и правни правила и разпоредбите, които са подлежащи в икономическата интензивност. Терминът Нова институционална стопанска система е изкован от Оливър Уилямс (също нобелист за "неговия разбор на икономическото ръководство, изключително за границите на компанията ") през 1975 година. НИИ анализът е издигнат върху сложен набор от методологични правила и критерии в границите на неокласическата стопанска система, т.е. настрана от остарялата и "критична " институционална стопанска система (която отхвърля неокласическата икономика). Авторите на НИИ се интересуват по едно и също време от ефикасността и дистрибуцията.

През 1993 година Дъглас Норт получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, дружно с различен американец - Робърт Фогел.
По-късно дружно с Роланд Коусе и Оливър Уилямсон той подкрепя основаването на Международно общество за Нова институционална стопанска система, което се събира за първи път в Сейнт Луис през 1997 година.
Дъглас Норт е умрял на 23 ноември 2015 година в Бензония (САЩ).

Робърт Уилям Фогел (Robert William Fogel), роден на 1 юли 1926 година в Ню Йорк, е работил в региона на стопанската история. Той е умрял на 11 юни през 2013 година в Оук Лоун, Илинойс (САЩ).
През 1993 година Фогел е получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел дружно с Дъглас Норт. Основният му принос за стопанската система, за което е награден с Нобеловата премия, е основаването на клиометрията.
Клиометрика (Cliometrics) е междудисциплинарно направление, обвързвано с потреблението на икономическата доктрина и иконометричните способи и модели в проучванията на икономическата история. В по-широко тълкувание се асоциира и с потреблението на математическите способи в историческите проучвания. Названието на тази научна дисциплинираност произлиза от името на Клио - музата на историята и героичната лирика в гръцката митология.

За първи път този термин е употребен в печата през декември 1960 година в публикацията на Дж. Хюгс, Л. Дейвис и С. Райтер "Аспекти в квантитативните проучвания в икономическата история ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР