На днешния ден легендата на българското кино и театър Цветана

...
На днешния ден легендата на българското кино и театър Цветана
Коментари Харесай

Цветана Манева на 80: Edna легенда с дълбока душа и огромен принос към изкуството

На днешния ден легендата на българското кино и спектакъл Цветана Манева навършва 80 години. Името ѝ е не просто синоним за професионализъм и гений. Тя е актриса, учител, изобретател и публично зает човек. Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева, Цветана Манева е измежду най-големите звездни актриси на българското кино, с голям принос за развиването на българския спектакъл.

И до момента в който на 30 януари тя отбелязва своя 80-годишен празник, на 23 март 2024, на гала по връчването на премиите на 28-ия София Филм Фест, Цветана Манева ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община като самопризнание за нейния принос към изкуството на киното, оповестяват от.

 Цветана Манева Съюз на артистите, Светослав Караджов, Dizzart Studio

Цветана Манева е родена с любовта и гения за киното и сцената, тъй като е щерка на известния пловдивски трагичен артист Георги Манев. И макар че от дребна е артистична и даже играе в спектакъла на Валери Петров „ Когато розите танцуват “ като ученичка , за известно време се колебае дали да не се отдаде на медицината.

Цветана приключва ВИТИЗ през 1966 година, като още като студентка дебютира и в киното с кино лентата „ Калоян “.
 image2_16x9.png Годишният Хороскоп за 2024-та на Edna.bg! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
Нейният огромен наставник в специалността е режисьорът Любен Гройс. Той я учи, че театърът е леговище и избавление. Именно в негови постановки актрисата изиграва някои от най-популярните си функции в театъра.

Кариерата на Цветана Манева стартира в Пловдивския трагичен спектакъл, където играе до 1979 година. По-късно се причислява към трупата на Театър „ Сълза и смях “ и е част от нея до 1991. Участва и в представления на Театър 199, „ Сфумато “ и Младежкия спектакъл.

 Последната дума БНФ   фрагменти от кино лентата " Последната дума "

Голямо, справедливо самопризнание актрисата получава през 1973 година на Международния кинофестивал „ Златна роза “ за основната роля във кино лентата на Бинка Желязкова „ Последна дума “.

Ролите ѝ в киното са над 50, в емблематични филми като „ Трудна обич “, „ Дами канят “, „ Мечтатели “, „ Мера съгласно мера “ и други

Освен в незабравими български филми, трансформирали се в класики, Цветана Манева взе участие и в непознати продукции, снимани в България, измежду които са френският „ Брътвежите на родилката “, сръбският „ Нечиста кръв “, съветският „ Дон Кихот се завръща “, италианскитя „ Ловджийска чанта “ и френско-канадско-белгийският „ Версенжеторикс “.

„ Демокрацията не ми взе нищо. Просто аз започнах всичко изначало, от самодейния спектакъл в Дупница “, разкрива тя пред Мон Дьо през 2017 година „ За да опровергая, че съм актриса, тъй като Българска комунистическа партия ме е направила такава. Започнах от нула, с цел да потвърдя, че съм го направила сама. “

 Мера съгласно мера списък на продукцията    кадри от кино лентата " Мера съгласно мера "

През 2003 година Цветана Манева стартира да преподава в Нов български университет и да въодушевява доста млади артисти. Впоследствие е удостоена с купата „ почетен професор “.

От 1996 година учи на актьорско майсторство и студентите в театралния лицей, открит през 1991 и кръстен на обичания ѝ режисьор Любен Гройс.

На Варненския фестивал през 2004 година Цветана Манева получава „ Златна роза “ за изцяло творчество. През същата година е удостоена с медал „ Стара планина “ - първа степен. Получава и огромната премия „ Икар “ на Съюза на артистите в България.
                             

„ Не скърбя за нищо, което ми се е случило. В живота ми каквото е трябвало да се случи, се е случило. Имала съм сили да имам вяра в себе си и да ме поддържат най-близките ми “, споделя Цветана.

Припомнете си едно запаметяващо се изявление на огромната Цветана Манева в " Събуди се " по NOVA във видеото горе. А още любопитни обстоятелства и моменти от живота на актрисата, открийте в нашата изложба:
 9 неща, които не знаете за огромната Цветана Манева  9 неща, които не знаете за огромната Цветана Манева  9 неща, които не знаете за огромната Цветана Манева  9 неща, които не знаете за огромната Цветана Манева
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР