На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата

...
На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата
Коментари Харесай

Радев: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява

„ На днешната дата с признателност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и възприятието за отговорност на участниците в Учредителното заседание, които преди 145 години одобриха Търновската конституция и поставиха основите на възроденото ни родно място. “

Това споделя президентът Румен Радев в приветствието си във връзка днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите . По думите му 16 април 1879 година е рождената дата освен на българския конституционализъм, само че и на устрема за развиването на България като правова страна . Държавният глава отбелязва, че свободният и либерален дух на народа ни е бил въплътен в първата ни конституция от общественици, измежду които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, доктор Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и доста други.

„ Тяхното начинание е образец по какъв начин се отстоява българската еднаквост и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се вършат от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безнаказаност „, декларира още той.

В приветствието си президентът показва, че нарушаванията и даже суспендирането на Търновската конституция не са съумели да заличат непреходното й значение за развиването на страната ни.

„ Днес, когато означаваме популярната дата, дано си напомним държавническия метод, повдигнат от нашите прародители, и да си пожелаем повече да не разрешаваме на никой да го принизява “, декларира Радев.

По мотив професионалния им празник президентът пожелава на българските адвокати и правосъдни чиновници да устояват на всекидневните тествания и да останат правилни на благородното си предопределение да са стожер на законността.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР