На днешната дата, през 1997 година официално е въведен валутен

...
На днешната дата, през 1997 година официално е въведен валутен
Коментари Харесай

България въвежда валутен борд

На днешната дата, през 1997 година публично е въведен валутен ръб. Това става по време на ръководството на държавното управление на Иван Костов и се постанова поради страхотната икономическа рецесия, която удря България през интервала 1996 – 1997 година. Заради нея пада държавното управление на Жан Виденов, което е насила да подаде оставка, откакто цялата страна излиза на митинг.
Като съществени проблеми за българската стопанска система, докарани от Жан Виденов, се сочи желанието му по едно и също време да резервира работните места (като не закрива губещи предприятия), да изплаща външния дълг и да управлява валутния курс. Лансира се и версията, че поради отхвърли на Виденов да съобщи вътрешната газова мрежа на страната на „ Газпром”, посредством „ Мултигруп” се е работило за свалянето на аления министър председател.
Поради систематичната некадърност на българските държавни управления да ръководят дейно обществените финанси, Международният валутен фонд се съгласява да ни отпусне заем, само че единствено в случай че се вкара Валутен съвет, който на процедура да управлява фискалната ни политика. Той става факт посредством Закона за Българската национална банка (БНБ). Така се фиксира обменният курс на лв. по отношение на немската марка – 1000 лв. за една марка. След въвеждането на еврото курсът става 1955,83 лв. за едно евро, а при деноминацията на лв. на 5 юли, 1997 година курсът към този момент е 1,95583 лв. за едно евро.
Ето и какви са последствията за макроикономическите индикатори на България от въвеждането на валутния ръб:
Инфлацията става от средногодишно равнище от 210% през интервала 1990 – 1997 година на 5,7% през 1998 – 2002 година.
Ръстът на Брутният вътрешен продукт за същите интервали е -4,6% до + 4,1%
Ръстът на вложенията е -8,8% до 20%
Бюджетният недостиг е -6,3% до -0,1%
Съотношението сред държавен дълг и Брутният вътрешен продукт става от 168% на 75%.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР