На днешната дата през 1902г. е основат един от най-големите

...
На днешната дата през 1902г. е основат един от най-големите
Коментари Харесай

На този ден: Основан е футболният гранд Реал Мадрид

На днешната дата през 1902г. е основат един от най-големите футболни грандове Реал Мадрид. От първообраза Футбол Скай (Football Sky) след неколкократно разединение и раздробяване на тимове на 6 март 1902 година се ражда Сосиедад Мадрид ФК, прочут ни през днешния ден като ФК Реал Мадрид. Първият президент на клуба е Хуан Падрос Рубио, а след столетие футбол „ лос бланкос " са определени за най-великия футболен клуб за 20-и век.
Прочетете още
Реал е най-успешният клуб в Европа - отборът е 13-кратен европейски първенец. Рекордьор е и в Испания с 34 трофеи в Ла Лига. Реал Мадрид има още 19 Купи на страната и 11 Суперкупи, два пъти е притежател на Купата на УЕФА и четири пъти на Суперкупата на Европа. Три пъти печели Интерконтиненталната купа и четири Световното клубно състезание.

В тима са играли доста огромни играчи като Алфредо Ди Стефано, Ференц Пушкаш, Емилио Буртагеньо, Раул, Кристиано Роналдо, Зинедин Зидан, Луиш Фиго, Дейвид Бекъм, Серхио Рамос и доста други.

През 1869г. съветският химик Дмитрий Менделеев показва първата Периодична система на детайлите, която по-късно е кръстена на негово име и става известна като Мендлеевата таблица.

 



През 1911г. тогавашното Българско книжовно сдружение е преименувано в Българска академия на науките. Българското книжовно сдружение е учредено в румънския град Браила през 1869г. Заедно с Екзархията е първата българска институция. През 1878г. реалокира седалището си в София. През 1911г. е преименувано на Българска академия на науките, като носи това име и до ден сегашен. В момента главната постройка на Българска академия на науките се намира до Народното събрание. От 1940 до 1947 носи името Българска академия на науките и изкуствата, а от 1947г. си връща името Българска академия на науките.

През 1983г. компанията " Моторола " показва първия в света портативен клетъчен телефон. С появяването си става знак за разкош и футуризъм и отваря портала към бъдещето на актуалните смарт телефони.

 

Днес се навършват 88 години от рождението на огромния колумбийски публицист и само че Нобелов лауреат от 1982 - Габриел Гарсия Маркес. Маркес умря през 2014-а година.

Рожден ден честват първата жена в космоса Валентина Терешкова и именитият баскетболист Шакил О`Нийл.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР