На днешната дата (6 май), всяка година почитаме свети великомъченик

...
На днешната дата (6 май), всяка година почитаме свети великомъченик
Коментари Харесай

Гергьовден е! Честит имен ден на всички празнуващи

На днешната дата (6 май), всяка година почитаме свети великомъченик Георги Победоносец.

Той е един от най-почитаните светци, страдалец за Христовата религия в Източноправославната черква.

Днес имен ден имат носещите имената Георги, Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия и производните им.

ВИЖТЕ В СНИМКИ 8 ЛЮБОПИТНИ НЕЩА ЗА ГЕРГЬОВДЕН

В националните показа св. Георги е настойник на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

Над 170 000 са българите, които се споделят Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение даже считаното за най-популярно родно име Иван.

По времето на император Диоклетиан той е боец в Римската империя. Обезсмъртен в мита за свети Георги и ламята, той е настойник на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталуния, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

На иконите св. Георги Победоносец е изобразяван постоянно на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната черква в Гърция и в Румъния празнува паметта му на 23 април. Българската православна черква и народът го празнуват на 6 май и е формален държавен празник.

На 6 май в България е и Денят на храбростта и празник на Българската войска.

Той стартира да се празнува от Българската войска още с нейното основаване. С декрет № 1 от 1 януари 1880 година княз Александър Батенберг учредява военния медал "За смелост " - отличие, с което се удостояват направилите подвизи на бойното поле. А с декрет № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в интервала 1912-1918 година, въпреки и в бойни условия, празникът продължава да се отбелязва. Той се празнува всяка година с отслужване на панихида за починалите и молебен за живите. Прави се обзор на войсковите елементи от висшия главнокомандващ на Българската войска и популярен магистър на ордена "За смелост ".

Тържеството приключва с боен церемониал. До подписването на Ньойския контракт Денят на бойната възхвала се празнува настрана на 27 ноември (победата на Българската войска в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година).

През 20-те години този празник се сплотява с отбелязването на Деня на храбростта на 6 май. От 1931 година Денят на храбростта и успехите е разгласен за военен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 година тържеството стартира от предната вечер със заря, до тогава тя е епизодично събитие.

След 1946 година традицията в честването на празника на Българската войска е прекратена.

Първоначално е избрана датата 9 септември, а след 1953 година - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 година Великото национално заседание дефинира за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка.

Две години, 1991 година и 1992 година, българските воини празнуват този незабравим ден като собствен празник. През 1993 година с разпореждане на Министерски съвет от 27 януари 6 май е разгласен за Ден на храбростта и празник на Българската войска.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР