На днешна сесия Европейският парламент прие резолюция за разширяването на

...
На днешна сесия Европейският парламент прие резолюция за разширяването на
Коментари Харесай

ЕП поиска Сърбия да наложи санкции срещу Русия

На днешна сесия Европейският парламент одобри резолюция за разширението на Европейски Съюз, която предлага на Европейската комисия и страните-членки напредъкът на Сърбия към Европейски Съюз да бъде свързан от въвеждането на наказания против Русия и забележим прогрес в промените. Беше признато и изменение, което наред с другото предлага преразглеждане на предприсъединителните фондове за Сърбия и финансираните от тях планове.

Както се оповестява на уеб страницата на Европейския парламент, никаква опция не би трябвало да замества разширението, а процесът на взимане на решения в процеса на присъединение би трябвало да бъде реформиран и новите членове да бъдат признати с квалифицирано болшинство вместо с единогласие. Добавя се още, че договарянията за присъединение със страните-кандидатки би трябвало да приключат до 2030 година

Преобладаващото болшинство от депутатите поддържаха тактиката за разширение, направена от хърватския народен представител Тонино Пицула, в която се загатва и Сърбия. В този документ се предлага на страните-членки да реализират по-нататъшен прогрес в договарянията със Сърбия, единствено в случай че тя съблюдава глобите на Европейския съюз против Русия и реализира забележим прогрес в промените. Също в този документ Екологичен потенциал написа, че е належащо да се ускори градивният ангажимент на Европейски Съюз по работата с управляващите на Сърбия и Косово, с цел да се реализира всеобхватно правно обвързващо съглашение за нормализиране на връзките в границите на разговора сред Белград и Прищина.



С корекция, импортирана от хърватския и португалския евродепутати Тонино Пицула и Педро Маркес, Сърбия е призована систематично да се приведе в сходство с ограничаващите ограничения и общата политика на Европейски Съюз по отношение на Русия, както и да покаже „ прогрес в демокрацията и върховенството на закона ” и да одобри „ полезностите и целите на Европейски Съюз ”.

Препоръчва се също да се преразгледат всички двустранни и европейски фондове за Сърбия, които са в интерес на сръбското държавно управление, и изключително плановете в Сърбия, които се финансират в границите на Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани, с цел да се подсигурява, че всички разноски в Европейски Съюз са изцяло в сходство със стратегическите цели и ползи на Европа съюз.

Резолюцията на Европейския парламент е необвързваща, само че е и мощно политическо обръщение.

Заместник-председателят на сръбския парламент от редиците на опозицията Борко Стефанович заяви, че е изпратил до Комисията по външни работи предложение за резолюция за хармонизиране на външната политика на Сърбия с политиката на Европейския съюз, с която предлага се да се вкара подобаващ пакет от наказания против Русия, които държавното управление ще би трябвало да приложи неотложно.

„ Ние сме единственият претендент за участие в Европейски Съюз, който не е въвел ограничаващи ограничения против Русия. Излагаме се на действителна заплаха да бъдем още веднъж изолирани ”, сподели Стефанович на конференция в Народното събрание.

Той разясни, че Сърбия е в действителна заплаха повече от 10 000 компании да изпаднат в затруднено състояние, застрашавайки 300 000 служащи, заети в сдружения от Европейски Съюз, като има риск и за търговията с единния пазар, която е 60 % от общия сръбски стокообмен.

Според Стефанович Сърбия не би трябвало да бъде „ от другата страна на виртуалната Берлинска стена, която още веднъж се гради ”.

„ Трябва да помогнем на личната си страна да избегне заплахата от изолираност. Поради своята чест и ползи Сърбия не може да стои настрани и да се прави, че не вижда измененията, които се случват. Не би трябвало да следваме страстите, а ползите ”, приключи Стефанович.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР