На демокрацията ние не й казваме хаос, отвърна Грети Стефанова

...
На демокрацията ние не й казваме хаос, отвърна Грети Стефанова
Коментари Харесай

ПП-ДБ-СС се отказаха от Борис Бонев, няма да издигат кандидат за председател на СОС

" На демокрацията ние не й споделяме безпорядък ", отвърна Грети Стефанова и уточни, че съблюдава разпоредбите при водене на сесията. 

Два центъра на власт има в Столичната община, съобщи Антон Хекимян. Той засяга кмета, който има право на това по закон, и " Спаси София ", които желаят да привикват на чуване шефове на общински компании.

" Във връзка с репликите на северомакедонския представител - има два центъра, единият е законен, кметът ", сподели Хекимян по адрес на съветникът от ПП-ДБ Андрей Зографски, чиято майка от РСМ е известна с антибългарските си изказвания. Съветникът от ГЕРБ укори водещата съвещанието Грети Стефанова, че нарушава правилника и би трябвало да ревизира кворума след напускането на съветниците от Българска социалистическа партия.

Хекимян предизвести, че кметът връща на поста отпред на общинското дружество за преправка на отпадъците човек, осъждан поради случай със гибел на четирима служащи. Заради това той е бил и уволнен през 2016 от Йорданка Фандъкова.

Съветникът от ГЕРБ направи и забележка на Васил Терзиев, че влиза на сесия с защита.

" Не е добър звук кметът на София да влиза с защита, това е обществена институция ", установи той. 

Хекимян попита още за какво двама от номинираните, само че неназначени все още зам.-кметове, към този момент се намират в кабинети на общината.

Лидерът на " Спаси София " Борис Бонев упрекна ГЕРБ в бойкот на работата на СОС.

" В тези три седмици вие претърпяхте толкоз обръщания на палачинката, вие знаете ли какво желаете? ", попита Бонев, като изреди, че в началото от ГЕРБ желали да бъдат поканени на диалозите с ПП-ДБ, а след това не се отзовали.

" Поздравявам господин Хекимян, че като водач на групата на ГЕРБ ще наложи нов стандарт, само че вашата група показва не конструктивност, а безредни дейности и неконструктивност, и прикрит опит за бойкот. Никога не сме ви канили на диалози за взаимно ръководство, а на разискване на съответни политики и цели, каквито имаме общи в нашите стратегии. Каквито имаме с останалите. Водили сме точно такива диалози, а не за разпределение на постове и позиции, каквито явно са вашите показа ", съобщи във връзка договарянията Борис Бонев.

Снимка: Булфото

В началото на съвещанието Васил Терзиев направи доклад за свършеното през миналите три седмици, като уточни, че го прави на благосклонност, без да е длъжен на това. Терзиев регистрира направеното по три тематики - план-сметката на чистотата, промяната на ръководителя на общинското дружество за преправка на боклуци, ограничаването за нискоемисионната зона в центъра и снегопочистването. 

Кметът на София още веднъж прикани общинските съветници към разсъдък и мъдрост, с цел да може да бъде определен ръководител. 

" Важно е всички да проявим мъдрост, да загърбим тяснопартийните ползи и да дадем опция на СОС да работи. Надявам се в идното скрито гласоподаване през днешния ден да изберете най-достойния измежду вас, с цел да стартираме да решаваме проблемите на София ", сподели Терзиев.

Карлос Контрера предложи огромните политически групи да дадат крачка обратно и да бъде номиниран за ръководител на СОС някой от по-малките обединения.

" Виждам, че господин Терзиев поставя някакви старания като кмет да хвърли мостове към другите общински съветници , само че това, което се разгаря през цялото време на съвещанието от негови съветници, изгаря тези старания. Направихте мечешка услуга на своя кмет ", установи Карлос Контрера от ВМР. Той предложи, поради смразяването на тона сред ГЕРБ и ПП-ДБ, диалозите да се водят непосредствено със самия кмет. " Г-жо Стефанова, не наливайте в допълнение масло в огъня, смирете се малко ", обърна се той към водещата съвещанието Грети Стефанова и поради отнемането на думата на съветници.

" Ако не бъде открито някакво сечение, можем да продължим 4 години да го играем този цирк ", предизвести той. Контрера прикани огромните групи в СОС да дадат крачка обратно и да предлагат един-двама от по-малките на правилото " най-малкото зло ". Иначе ще стигнем до същия блокаж, или ще се наложи голям компромис с ръководител, който би бил свален още на идната сесия.

Кандидатите на партиите до момента бяха Борис Бонев от " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ), от " Българска социалистическа партия за България " - Диана Тонова, " Възраждане " - Красимир Гълъбов, " ИТН " - Пламен Данаилов. Никой от четиримата обаче не съумя да събере повече от половината гласове на общинските съветници при първото гласоподаване по тази причина сред първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя второ гласоподаване, на което не бе определен ръководител.

На балотаж към този момент два пъти общинските съветници избираха сред претендента от " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) Борис Бонев и Диана Тонова от " Българска социалистическа партия за България ". Бонев завоюва 23 гласа, а Тонова - девет гласа, което не бе задоволително, с цел да бъде определен ръководител, защото е належащо той да бъде подсилен от 31 общински съветници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР