На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може

...
На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може
Коментари Харесай

Предстои ЦИК да определи в кои случаи се преминава от машинно към "хартиено" гласуване

„ На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може да се опитва по какъв начин работят машините за гласоподаване , тъй че ще проверим по какъв начин ще работи този главен вид за гласоподаване “, сподели пред БНР Росица Матева, заместник-председател и представител на ЦИК.

„ По закон се споделя ясно в кои случаи не употребяваме машините за гласоподаване и започваме гласоподаване с хартиени бюлетини, само че и ЦИК би трябвало да вземе своите решения като изискванията и реда за машинно гласоподаване и би трябвало да доразвие избраното в закона в кои обстановки ще би трябвало да се спре с машинното гласоподаване и да се премине на хартия . Престои да вземем такова решение “, заяви в „ Преди всички “ Росица Матева.

По думите и тези случаи би трябвало доста тъкмо да се дефинират. Все още не е изяснено какъв брой машини ще са нужни за гласоподаване на българите в чужбина .

" Във и казусът с машинното гласоподаване и бил по-скоро поради неправилно подадената листа към машините, по тази причина ще би трябвало да се планува отсега нататък двойна или тройна инспекция на данните , които се залагат в машините, разясни още Матева.

Матева разясни, че още не изяснено за какъв брой тъкмо машини, употребявани на предходните избори, за тяхното потребление.

" Задължително ще би трябвало да се направи образование за работа с машините на членовете на СИК, както и да се обясни на жителите в цялата страна по какъв начин ще се гласоподава машинно ", уточни Матева.

По думите и ще са същите и на идващите изключителни избори, като за членовете на СИК има планувани спомагателни хонорари.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР