На базата на нашата експертиза сме разработили онлайн инструмент, оценяващ

...
На базата на нашата експертиза сме разработили онлайн инструмент, оценяващ
Коментари Харесай

Как да се оцени рискът от манипулации на вота и от изкривяване на изборните резултати

„ На базата на нашата експертиза сме създали онлайн инструмент, оценяващ риска от операции над вота на гласоподавателите преди изборите за Народно заседание на 4-ти април “, сподели в „ Хоризонт до обед “ Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда.Институтът за развиване на обществената среда ще показа на следващия ден онлайн инструмента, с чиято помощ жители, публицисти и виновни за изборите институции ще могат да насочат вниманието си към най-уязвимите от изборни нарушавания точки в страната.Инструментът демонстрира какви са вероятните аргументи за следен избор и по какъв начин да се внимава да се предотвратят сходни изкривявания.

„ Ние към този момент в три поредни парламентарни избори използвахме този инструмент, като той демонстрира секциите , в които общите резултати са със съществени отклонения от резултатите в тези обитаемоте места и региони ", разясни още Лазарова.

" На събитието на следващия ден ще покажем съответните точки и обитаеми места. Секциите, в които има открити такива изкривявания на вота, са четирицифрено число при всеки от миналите парламентарните избори. Това е при секции, в които са дали своят вот над 100 гласоподаватели. Ние прилагаме критерии, филтри, които да ни покажат забавно електорално държание , което се отклонява от резултатите на съответните партии в обитаемоте места ", сподели още Лазарова.

Институтът за развиване на обществената среда е дълготраен самостоятелен наблюдаващ на изборния развой в България, работещ с мрежа от доброволци в страната и в чужбина.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР