На български или надо переводчик? Български? Имате ли номерче? Ако

...
На български или надо переводчик? Български? Имате ли номерче? Ако
Коментари Харесай

Горещо "Спасибо" след 24 часа чакане за временна закрила

„ На български или надо переводчик? Български? Имате ли номерче? Ако нямате, хората от Украйна, които търсят краткотрайна протекция, би трябвало да си вземат, ей там, от „ Информация “. За всеки човек би трябвало обособен номер. После да дойдат отново и ще изчакат на столовете тук, пред залата. И без това вътре съвсем няма места и е много задушно “- младежът с яке на Червения кръст, който стои пред залата за регистрация в центъра за бежанци в столичната Централна гара, изговаря инструкциите ясно, умерено и с очевидно приятелско отношение. Говори деликатно и се усмихва, макар че евентуално от сутринта към този момент е споделил същото над 100 пъти.

Макар още да няма 9 часа, пред помещението са се събрали повече от двадесет дами и майки с деца. Между тях непрекъснато обикалят доброволци на БЧК и хора с лепенка на връхните облекла, на която написа: Переводчик. „ Имате ли потребност от нещо? “, това е въпросът, който се чува съвсем на всяка минута. Помощниците са подготвени да донесат незабавно вода, кафе, чай, закуска и други

Както „ Сега “ към този момент писа, центърът на Централна гара работи от 16 март, повече от седмица. Предлага краткотрайно настаняване, изхранване, обработка на документи и обикновено здравно обслужване на хората, избягали от войната в Украйна. Работещите в него са готови и да обезпечават заслон на тези от пътуващите, които няма къде да отидат. „ Вие още ли сте тук?! “, чува се български женски глас. Оказва се доброволка, която през вчерашния ден е посрещнала и е помогнала при настаняването на майка с дете от Одеса, пристигнала с влака от Букурещ през Русе. Българката прави знак на преводача да се приближи. Става ясно, че украинката не е съумяла да се срещне с хората, при които е трябвало да отседне. Сега към този момент не знае и дали въобще може да разчита на тях. „ А къде е детето? “, пита доброволката. „ Спи там “, показва майката. „ Почакайте малко “, нашенката отривисто потегля нанякъде и след 5 минути още веднъж се връща. „ След малко ще ви вземат и ще ви откарат в хотел в Банкя. Там са настанени и други украинци “, оповестява тя. „ Наистина ли, доста благодаря! “, очите на дамата се изпълват с вяра. 

Въпреки че центърът на Централна гара работи към този момент няколко дни, някои неразбории още не са изчистени. Компютрите в залата за регистрация към този момент са двойно повече спрямо първичните три бюра, обработката на документите отново върви постепенно. Получането на номер е основно в процеса по регистрация хората, които желаят да получат краткотрайна протекция. Въпросният ваучър може да бъде взет от бюрото „ Информация, където украинецът би трябвало да се яви там и да заяви трите си имена. Вместо него номерът може да бъде взет и от домакина му в България. 

Следва обаче казусът. Въпреки че залата за регистрация работи от ранни зори до късно вечер, в случай че човек получи номера си след 10 часа сутринта, той сигурно няма да може да подаде документите си в същия ден. Затова от един миг нататък чиновниците на „ Информация “ категорично уведомяват посетителите, че номерът им важи за на следващия ден.

Причината е, че постоянно потокът от бежанци, които са пристигнали в София в предходни дни и които през днешния ден се редят на опашката, се смесва с потоците от влаковете на БДЖ и от частните рейсове, които карат украинци от чужбина и от други точки на България. Така информациятана формалния държавен уебсайт за бежанците -, че процедурата по приемане на статут на краткотрайна протекция трае от 5 до 15 минути, се оказва много неточна. На процедура тя трае към и над 24 часа, до момента в който човек успее да се добере до гишето, и още към час, до момента в който чиновниците обработят документите му. Системата за банкет евентуално би се подобрила доста, в случай че щабът за бежанците обособи още едно помещение, в което да се прави регистрация.

Не е ясно и дали медицинският екип на Централна гара е оборудван с всичко належащо, с цел да е в помощ на идващите от Украйна. Докато репортерът на „ Сега “ бе на гарата на 23 март, доброволец от БКЧ уведоми сътрудниците си, че на бременна жена й е прилошало и е належащо да й се премери кръвното. От диалога им стана ясно, че още в оборудването на медиците май няма стетоскоп. 

Въпреки всички проблеми чувството в бежанския център е за благосклонност и предпочитание за помощ на украинците, които към този момент минаха и минават през него. Доказателство за това са децата. Техният брой в действителност е впечатляващ на фона на всички гости, само че все пак е същинска необичайност да се чуе детски рев. Децата се чувстват на несъмнено място, вкл.и заради многобройните служители на реда, следящи за реда. В помощ на майките е спретнат и комфортен детски ъгъл.

Доброволците оказват помощ сърцато на идващите от Украйна да не помнят за миг за кошмарите на войната. Едни посрещат и насочват прииждащите хора, други разтоварват и разпределят колета с помощи. Трети чистят и подреждат пространствата, в които пристигналите прекарват нощта. Още една група пък оказва помощ на търсещите краткотрайна протекция да приготвят документите си в залата за регистрация. В отговор на напъните на всеотдейните българи най-честата дума, която се чува  в центъра, е: „ Спасибо! “.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР