На българската политическа сцена се случва нещо, което ако го

...
На българската политическа сцена се случва нещо, което ако го
Коментари Харесай

Икономистът Мика Зайкова: Избори 2 в 1 ще ни струват около 260-28...

На българската политическа сцена се случва нещо, което в случай че го дефинира като цирк, ще бъде доста едва. Това е нездравословно за развиването на българската стопанска система, за вложенията и за качеството на живота на българите, което от ден на ден се отдалечава от междинното качество на живота на хората в Европа и Европейския съюз. Това сподели пред " Фокус " финансовият специалист и доайен в 45-тото и 46-тото Народно събрани.

 

" Изборите са еманация на демокрацията и те не са мръсна дума, само че сега би било доста неприятно да организираме такива. Това ще ни отдалечи от двата съществени целта – Еврозоната и Шенген. Българите остават най-бедните – отпреди няколко дни сме и най-нещастните в Европейския съюз. Ако останем отвън Еврозоната още 1-2 години, заемите, които България взема интензивно, с цел да си попълни и настройки недостига, ще носят със всяка година доста по-високи лихви. Ако сме в Еврозоната, ще имаме лихви от порядъка на 3-3 и нещо %. Сега нашите външни заеми порастват непрестанно. Би трябвало да тръгнат от 8% и да стигнат над 11%. Това е в допълнение обедняване и отнемане на българските жители от значими и основни неща. Второ – отвън Еврозоната ние се лишаваме от погледа на постоянни вложители. По-лошото е, че към този момент пристигнали, вложители си потеглят от България по две аргументи. Основната – общото политическо положение – в разградена страна сме. Кои вложител желае да работи в една нереформирана правосъдна система, в която парите му не са обезпечени? Кой вложител желае да работи в страна, която няма визия за развиване и във връзка с приходите, и във връзка с пазара на труда? Докога ще бъдем страна второ качество? Нашите политици май изобщо не мислят нито за страната, нито за нейното развиване, нито за хората, които прогресивно обедняват и не престават да я напущат. Това е доста обезпокоителен факт “, разяснява тя пред Агенция Фокус.

" Да вземем за образец последните два бюджета. Приходите са напряко имагинерни. Ръстът на Брутният вътрешен продукт е някаква фикция. Няма нито една уважаваща себе си финансова институция в света, която би си показала България да има растеж на Брутният вътрешен продукт през 2024 година 3,2%, като той се колебае сред 1-1,5%. “, изясни Мика Зайкова.

 

 

 правят, ме навежда на мисълта, че никой не мисли за хората. Май мислят единствено за джобовете си “, счита финансовият специалист.

На въпрос дали е допустимо ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ въпреки всичко да се схванат, Зайкова сподели: " Властта е сладко нещо и май на тия не им се желае да се откажат. Жаждата за власт, изключително в Политическа партия, е доста огромна “.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР