на българи в полето на изкуството зад граница се увеличават

...
на българи в полето на изкуството зад граница се увеличават
Коментари Харесай

Българин спечели „Еми“ за анимацията „Баба Яга“

на българи в полето на изкуството зад граница се усилват с всеки минал ден. Поредното доказателство в интерес на това изказване е пловдивчанинът Калоян Атанасов, който живее в Съединени американски щати. От няколко години е арт шеф на  и към този момент може да се похвали с втора премия „ Дейтайм Еми “ за самостоятелни достижения в анимационното изкуство.

Печелившият филм, който носи премията на Атанасов, е „ Баба Яга “. Анимацията за първи път е показана на филмовия фестивал във Венеция предходната година. Режисьор и сценарист e съоснователят на Baobab Studios Ерик Дарнел, a в „ Баба Яга “ присъединяване взима напълно съразмерен и впечатляващ женски състав - носителката на " Оскар " Кейт Уинслет, Дейзи Ридли, трикратната носителка на „ Грами “ Дженифър Хъдсън и трикратната носителка на „ Златен глобус “ Глен Клоуз.



Това не е първото отличие на младото момче, което мисли оттатък клишето. През 2019 година, когато е на 24, той е награден за първи път с премия „ Еми ". Талантливият художник е живописен шеф на анимационната продукция Crow: The Legend ( “Легенда за гарвана “), която тогава беше отличена с премията „ Дейтайм  за стратегии, предавани денем. Във кино лентата всички персонажи са нарисувани от него. Тогава за първи път печели самостоятелна премия – в персоналното си качество на дизайнер на анимационни персонажи.

Историята на " Баба Яга "  е въодушевена от фолклорна приказка, а филмът е с присъединяване на фена, той дефинира развиването, както и самия край. В сюжета майката на фена се разболява и той, дружно със сестра си Магда, би трябвало да влезе в неразрешената гора, с цел да получи лек срещу болестта от Баба Яга.

Наградите „ Дейтайм Еми “ се присъждат на продукции, предавани на дребния екран от 2 до 18 часа. Тази година за премията са се състезавали над 3 хиляди плана. А на нас ни остава да се порадваме на скоростното и ловко реализиране на концепциите, които младежите у нас и в чужбина имат в ресурс. Още един хубав опит да надбягаме времето.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР