На 92 години след тежко боледуване почина Михаил Горбачов. Последният

...
На 92 години след тежко боледуване почина Михаил Горбачов. Последният
Коментари Харесай

Михаил Горбачов - следата, която оставя един от най-знаковите политици на 20-и век

На 92 години след тежко боледуване умря Михаил Горбачов. Последният водач на Съветския съюз остави дълбока диря в историята, поставяйки завършек на Студената война и проправяйки път към една по-демократична Европа. За живота на един от най-знаковите политици на 20-и век припомняме в резюме в този момент:

Първият и финален президент на Съветския съюз, водачът, който за едвам 7 години на власт съумява да промени хода на историята освен за руснаците, само че и за целия свят. Михаил Горбачов е на 54 годиним, когато застава отпред на Съветския съюз.

Най-младият общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическата партия си слага за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система посредством въвеждане на лимитирани политически и стопански свободи, само че вместо това довежда до пренареждане на картата на международната политическа сцена.

Политиката му на " публичност " - независимост на словото, разрешава немислими до тогава рецензии към партията и страната. Но и окуражава националистите, които започнаха да упорстват за самостоятелност. Така една по една страните от Съветския съюз афишират самостоятелност, а Горбачов не се възпротивява.

Привърженик на политиката на доближаване със Запада - подписва контракти за понижаване на въоръженията със Съединените щати и открива партньорски връзки със западните сили за унищожаване на Желязната завеса. С дейностите си довежда до слагането на края на Студената война, само че и до разпада на Съветския съюз.

Уважаван на Запад, само че недолюбван в страната си, Горбачов подава оставка на 25 декември 1991 година. Бащата на руската перестройка е притежател на Нобелова премия за мир и редица други оценки. След като излиза от политиката продължава да се бори за по-демократична Русия, в това число с решението си да купи самостоятелния вестник " Новая газета " - един от най-големите крици на Кремъл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР