На 92 години почина бившият командващ на Втора армия, член

...
На 92 години почина бившият командващ на Втора армия, член
Коментари Харесай

Отиде си голям българин, воин и безукорно честен човек, отдал целия си живот в служба на Родината

На 92 години умря някогашният командващ на Втора войска, член на Съюза на офицерите от запаса и запаса, генерал-лейтенант от запаса Димитър Попов. Роден е на 20 октомври 1929 година в пловдивското село Брестовица. От 1951 година е помощник-командир на взвод в Школата за запасни офицери. Завършва Военната академия в София през 1960 година.

През 1978 година приключва курс в Академията на Генералния щаб на Съветската войска в Москва. От 1962 до 1974 година поредно е заместник-командир и пълководец на тридесет и трети мотострелкови полк, основан в село Звездец. По време на огромното обучение " Щит-82 “, извършено през 1982 година е пълководец на шестнадесета мотострелкова дивизия в Бургас.

В интервала 15 септември 1987 – 1 септември 1991 година е командващ втора войска. Генерал Димитър Попов написа прелестни мемоарни книги, озаглавени " Стръмни пътеки “и " По волята на ориста ". За дейната си гражданска позиция бе почетен с почетния знак на община Пловдив.

След прекосяването си в запаса, участваше интензивно в живота на Общинската организация на СОСЗР-Пловдив. Отиде си от живота един огромен българин, боец, държавник и безукорно почтен човек, отдал целия си умишлен живот в работа на Родината и обществото. Поклон пред паметта му!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР