На 9 януари 1878 г., по време на Руско-турската война,

...
На 9 януари 1878 г., по време на Руско-турската война,
Коментари Харесай

На 9 януари: Ген. Скобелев печели битката при Шейново

На 9 януари 1878 година, по време на Руско-турската война, се състоят решителните боеве при Шейново. Битката е заключително изпитание на Южния съветски отряд за разгрома на Централната османска войска.

Шейновският лагер е построен от османската войска и е опорен пункт на главните сили, заели проходите на Централна Стара планина. Разположен е против южния излаз на Шипченския проход. Формата му е на кръг с радиус 1,5 км. Отбраната е от две свързани линии. Първата е с основа от пет могили с ситуирани две батареи и стрелкови ложименти. Втората е формирана от пет редута, ситуирани за пресечен огън против равна и открита околност.

Руските сили настъпват на 8 януари. Те са разграничени на три колони - лява, централна и дясна. Силите на лявата съветска колона са съсредоточени в гр. Мъглиж. Взето е решение да се нападна Шейновският укрепен лагер. Главните сили са ориентирани към източната страна на лагера. По обед атакуващите завладяват първата отбранителна линия на съперника. Опитът да се превземе втората отбранителна линия е несполучлив. Отразяват последващата турска контраофанзива. Командващият преценя, че частите са изтощени, и взема решение да се нощува на заетата позиция. Тя е укрепена през нощта и направена недостъпна за вражеските сили. Изпратено е донесение с гледище за енергични дейности на централната и дясната колона.

През нощта на 8 против 9 януари турците прегрупират силите си. Шейновският лагер е укрепен с 4 табора, свалени от Шипченския проход. В 6,30 часа стартира офанзива против лявата съветска колона, като поредно придвижва удара от десния към левия съветски фланг. Особено яростен е боят при гората край с. Хаджидимитрово. Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер. Предприета е офанзива и на гр. Шипка. След видяно всеобщо оттегляне на турски елементи, лявата колона в 10,00 минава в нахлуване против западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Към 14 часа елементи на лявата и дясната колона се съединяват южно от високомерен град Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са раздрани, като е провален опитът да се възвърне връзката сред турските елементи. Принуден е да концентрира останалите му сили към командния си пункт при местността Косматка и да изиска капитулация.

Към 12 часа в офанзива против турските сили на Шипченския проход минава и централната колона. Главният удар нанася 55-и Подолски Пехотен полк. Централната колона сковава силите на турската формация и не позволява тя да окаже помощ на Шейновския лагер. Изправен пред неизбежно проваляне към 15 часа, Вейсел паша изпраща пратеник при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е признато с изискване да се предадат и частите при Шипченския проход. Шейновската борба приключва с пленяването на цялата Централна османска войска.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР