На 9 октомври в Австрия се проведоха президентски избори. Като

...
На 9 октомври в Австрия се проведоха президентски избори. Като
Коментари Харесай

Австрия остава връзка между ЕС и Русия

На 9 октомври в Австрия се организираха президентски избори. Като цяло от тях не зависи доста, тъй като ролята на президента в определянето на вътрешната и външната политика на страната е минимална – съвсем всичко се взема решение от канцлера. Въпреки това по метода, по който гласоподават австрийците, може да се реши равнището на желанията в една от основните страни на Европейски Съюз, поддръжката за курса, следван както от локалните управляващи, по този начин и от Европейски Съюз като цяло.

Интересът към събитието се подхранва и от обстоятелството, че на последните избори през 2016 година едвам не избухна сензация. Настоящият президент, някогашен водач на локалните “Зелени ”, Александър Ван дер Белен, съумя да завоюва едвам на трети тур, побеждавайки на косъм Норберт Хофер, десния евроскептичен претендент на Партията на свободата. Тогава към момента бяха пресни усещанията от тълпите мигранти от Близкия изток, които заляха страната, и от цяла поредност от терористични офанзиви в Европа. Днес фокусът е върху цената на глобите, които Европейският съюз наложи на Русия. Така че беше много забавно да се знае какъв брой австрийци биха се оповестили срещу " генералната линия " на Европейски Съюз.

В резултат на това 78-годишният Ван дер Белен, който поддържа линията на Европейски Съюз, завоюва на първия тур с 56,7% от гласовете. Той беше директно подсилен от три от петте парламентарно показани партии, а ръководещата Народна партия не му сподели нито да, нито не. В същото време тримата претенденти, по един или различен метод свързани с Партията на свободата и съперници на антируските наказания, завоюваха към 31% от гласовете. И по този начин, макар видимо сполучливия триумф на настоящия държавен глава, изборите демонстрираха много съществено равнище на неодобрение измежду австрийците от курса на Европейския съюз.

В Русия сме привикнали да следваме много от близко австрийската политика. Има всички учредения за това. Да стартираме с обстоятелството, че австрийските политици постоянно дават отговор на външната политика на равнище Европейски Съюз. Помислете да вземем за пример за някогашния висш комисар на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Бенита Фереро-Валднер, европейския комисар по разширението и политиката на съседство Йоханес Хан. Именно те значително бяха виновни за връзките на Европейски Съюз с Русия, Украйна и постсъветското пространство като цяло през последните 20 години.

Но на национално равнище през последните осем години Австрия работи като един от главните сътрудници на Русия в Европа. Австрийците са доста подвластни от съветския газ и по тази причина се застъпиха и за “Северен поток-2 ”, и за “Турски поток ”. Бившият президент Хайнц Фишер и някогашният канцлер Себастиан Курц непрестанно са представяли оферти за последователно унищожаване на глобите. А Партията на свободата, която беше част от ръководещата коалиция през 2017-2019 година, към момента упорства за цялостното им унищожаване.

Руските водачи бяха постоянни посетители във Виена, до момента в който австрийските ходеха по-често от всички други европейци (с изключение на унгарците) в Москва. Канцлерът Карл Нехамер към момента е единственият европейски държавен началник, който беше на работно посещаване в Москва след 24 февруари (Виктор Орбан просто пристигна на погребението на Михаил Горбачов). Затова и при сегашните условия австрийците си резервират ролята на " връзка " сред Европейски Съюз и Русия и не трябва да ни интересува кого имат на власт там.

Австрия може да си разреши такава роля освен тъй като зависи от съветските енергоносители, само че нейните представители се стремят да играят ролята на световни миротворци (не единствено във връзка с актуалната история). Тази страна, за разлика от Финландия и Швеция, към момента кардинално не желае да се причисли към НАТО. Австрийците към момента отхвърлят да доставят оръжие на Украйна, няма всеобщо изземване на имущество на съветски жители в страната. Така че най-малко може да поддържаме връзка с тях.

Все отново не трябва да се разчита доста на австрийците. С целия си условен разсъдък те въпреки всичко поддържат глобите против Русия - с изключение може би на рестриктивните мерки върху енергийните доставки. Австрийските водачи не разясниха ясно детонацията на тръбите на " Северен поток ", макар че през тях получиха доста количество газ, което за следващ път сподели с кого са в една лодка. Те не са членове на НАТО, само че си сътрудничат тясно с него.

Обективно Русия и Австрия имат огромни несъгласия. Австрийците биха желали доста да отслабят въздействието ни в постсъветското пространство и съвсем изцяло да изместят страната ни от Балканите. Те непрестанно се караха на Русия за нейното противоречие с „ европейските полезности “, техните неправителствени организации понякога организират събития, които по един или различен метод имат очевидна (и груба) антируска устременост. И доставят невоенна продукция за потребностите на украинската войска.

Политическото поле на Австрия наподобява много пъстро. „ Зелените “ в ръководещата коалиция, както и либералите от партията „ Нова Австрия “ биха желали да се откажат от нашите енергоносители, да лимитират връзките с нас оптимално и да „ затегнат гайките “ доколкото е допустимо. В този смисъл е добре, че " зелените " не дават отговор за външната политика в настоящето държавно управление, а президентът Ван дер Белен наподобява доста по-умерен от съпартийците си.

В най-голяма степен външната политика на страната се дефинира от консервативната Народна партия (към която принадлежат Нехамер и външният министър Александър Шаленберг) и социалдемократите. И двете съществени партии поддържат глобите, само че упорстват за поддържане на разговор с Русия и се стремят да доведат представители на Руската федерация и Украйна на масата за договаряния допустимо най-скоро. Като цяло наподобява добре на фона на други европейски страни, само че още веднъж - не трябва да си вършим илюзии.

Въпреки общото наказание на съветската СВО, Партията на свободата към момента се застъпва за анулация на антируските наказания. Освен това отхвърля да хвърли главната виновност върху Русия за днешните събития. Тя също има антируско крило, само че е в очевидно малцинство. Всъщност в Австрия Русия може да разчита ненапълно навръх тази политическа мощ.

Като цяло Австрия наподобява като умерено антируска страна. Тя има забележителна тежест в Европейския съюз и те я слушат. Разбира се, Унгария би била най-хубавият вид за нас като договарящ с Европейски Съюз, само че Европейски Съюз от дълго време таи завист против нея. Така че всичко подсказва, че австрийските политици ще останат главната " връзка " сред Европейски Съюз и Русия в близко бъдеще. С тях е мъчно да се приказва, само че до момента в който австрийците упорстват за разговор, има късмет да не се стигне до директна война сред Руската федерация и Европейски Съюз.

Но още веднъж илюзиите би трябвало да бъдат оставени настрани. Във фразата „ умерено антируски ” акцентът би трябвало да се сложи точно върху думата „ антируски ”.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР