На 9 ноември 2016 г. тържествено бе дадено началото на

...
На 9 ноември 2016 г. тържествено бе дадено началото на
Коментари Харесай

През 2016 г. ГЕРБ обеща неограничено водоснабдяване на Перник

На 9 ноември 2016 година тържествено бе обещано началото на плана по рехабилитация на язовир " Студена " на стойност 32 млн. лв.

Лиляна Павлова, която точно два месеца по-рано се е заклела като министър на районното развиване и благоустройството в държавното управление на ГЕРБ, споделя на събралите се какви новаторски технологии ще се приложат и по какъв начин перничани няма нито за момент да изпитват дефицит на вода, даже до момента в който вървят работите по язовира. А кметицата Вяра Церовска (ГЕРБ) твърди, че всичко се прави като израз на огромна угриженост за този район. 

Само три години по-късно Перник е без вода, тъй като язовир " Студена " се оказа източен, а държавното управление, още веднъж на ГЕРБ, към момента не знае по какъв начин тъкмо е станало това. 

Ето какво съобщи Лиляна Павлова тогава (подчертаните думи са от редакцията на " Сега " ): 

" Даваме  старт на един дълго чакан план, извънредно значим план за цялата област Перник, за всички перничани - над 100 000 души. Защото рехабилитацията на бент. " Студена " е един извънредно значим, важен обект, който държавното управление финансира със средства от държавния бюджет, благодарение на заем от Световна банка - една инвестиция от 32 млн. лева за цялостна рехабилитация на язовирната стена, на водоземната (вероятно желае да каже водовземната) кула, несъмнено - на водопровадната мрежа , и като следващи дейности на ремонт на пречиствателна станция за питейни води.

Много важгни са няколко обстоятелството, които желая да отбележа. Първо този язовир, който е строен преди 60 години, в никакъв случай до момента не е бил ремонтиран и рехабилитиран. Ремонтът освен е неотложен, той е значим, с цел да можем да подсигуряваме на перничани и на цялата област чисти питейни води - нещо извънредно значимо. Това подсигурява, несъмнено, живота и здравето на първо място на хората. Разбира се, това е значимо за всички живеещи, работещи в област Перник.

Правителството влага за първи път от доста години насам и в строителството на нови язовири за питейни води, още веднъж със средства от държавния бюджет, с поддръжката на Световна банка -  това е инвестиция от 150 млн. лева, от бюджета, от министерството. Средства, които бяха съвсем изгубени, блокирани. Размразихме тези планове и започнахме язовир " Пловдивци " в Рудозем - 50 млн. лева инвестиция; язовира в Панагюрище - " Луда Яна ", също чисто нов язовир за питейни води;  и този значим план ( " Студена " ), тъй като осъзнаваме значимостта и значимостта му .

Две значими послания към перничани: Стартирането на плана през днешния ден, анализът на язовирната стена демонстрират, че всички тези спекулации и страхове, които бяха внушавани на хората - че язовирната стена е пред разкъсване вследствие на земетресението, не са правилни. Така че желая да успокоя всички, че - да, язовирът е за ремонт , язовирът не е ремонтиран, откогато е издигнат, повече от 20 години са минали от този момент, когато е трябвало да бъдат направени тези рехабилитации. И по тази причина толкоз значим и толкоз важен е този план. само че желая да ги уверя (перничани) в тяхната сигурност.

Второ доста значимо нещо, с което желая да се обърна към всички, е че по този начин сме подредили плана - той по тази причина е толкоз значим, толкоз друг и комплициран, че по никакъв метод водоснабдяването на перничани няма да бъде ограничавано . И по тази причина планът се прави по нов метод, нова технология, доста особено определена, която за първи път ще се прави в България. Ремонтът ще се прави без източване на язовира, без прекъсване на водоподаването, с екипи водолази, които ще вършат по един специфичен, новаторски метод всички нужни полагания на мембрани, подводно заваряване. А пък надзорниците ще следят по специфичен метод всички тези действия да се правят качествено и професионално ".

А тогавашният кмет Вяра Церовска (ГЕРБ) добави:

" Знам, че това е начало на една стратегия за Перник. Защото следва ремонт на пречиствателната станция, работи се по план за водния цикъл на Перник, като израз на една огромна грижа и внимание за този район . "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР