На 9 май украинските сили проведоха успешни ограничени контраатаки около

...
На 9 май украинските сили проведоха успешни ограничени контраатаки около
Коментари Харесай

ISW: Украинците атакуват в Бахмут

На 9 май украинските сили организираха сполучливи лимитирани контраатаки към Бахмут. Геолокационните фрагменти, оповестени на 9 и 10 май, демонстрират, че украинските сили евентуално са провели сполучливи лимитирани контраатаки северно от Хромове (непосредствено западно от Бахмут) и северозападно от Била Хора (14 км югозападно от Бахмут) и са постигнали нищожен прогрес в тези региони.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Украински източници настояват, че на 9 май украинските сили са унищожили 6-та и 8-ма рота на 72-ра мотострелкова бригада на 3-ти армейски корпус наоколо до Бахмут и са напреднали с 2,6 км по 3-километровата фронтова линия в региона, макар че ISW не е следила образно удостоверение на тези обявени по-широки украински настъпления.

На 10 май прочут съветски боен блогър твърди, че украинските сили са се пробвали да продължат напред в зоната на отговорност на 4-та мотострелкова бригада на Луганската национална република (ЛНР) в региона на Бахмут след украинските контраатаки на 9 май, само че формирования на неуточнена съветска паравоенна рота (РПР) са предотвратили украинския пробив.

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските въздушно-десантни сили (ВДВ) лимитират дейностите на украинските сили по фланговете към Бахмут.

ISW към този момент оцени, че известията за украински контраатаки в цялата Донецка област наподобява са част от продължаващия модел на местни и лимитирани контраатаки.

Широко публикуваните проблеми с съветските бойни качества, изострени от продължаващите офанзиви в региона на Бахмут, евентуално доста лимитират способността на съветските сили в този регион да се пазят от местни украински контраатаки. Самата 72-ра обособена мотострелкова бригада е емблематична за доста от ендемичните проблеми, свързани с образуването на силите, с които съветската войска непрекъснато се сблъсква.

На 7 август 2022 година ISW оповестява, че 72-ра обособена мотострелкова бригада се образува в Оренбургска област като част от 3-ти армейски корпус – ново формирование, основано през 2022 година и формирано най-вече от доброволчески батальони.

През септември 2022 година Forbes оповестява, че 3-ти армейски корпус се е разположил в Харковска област и че украинската контраатака в Харковска област значително е унищожила съставните детайли на корпуса, евентуално в това число 72-ра обособена мотострелкова бригада.

Украинските медии допускат, че оживелите детайли на 72-ра обособена мотострелкова бригада може да са се трансферирали в Николаевска област след контраофанзивата в Харковска област, където още веднъж са претърпели загуби по време на южната контраатака на Украйна през октомври 2022 година

ISW не може да удостовери къде се е разположила 72-ра бригада след изтеглянето на съветските сили от западния (десен) бряг на река Днепър, само че е доста евентуално детайлите на 72-ра бригада, които са се разположили в региона на Бахмут неотдавна, да не работят в цялостен състав.

Очевидното ангажиране от страна на съветското военно командване на детайли от формирование, което е претърпяло две поредни провали на оста Бахмут, дружно с към този момент изтощените детайли на „ Вагнер “, евентуално предлага на украинските сили благоприятни условия за потребление с лимитирани контраатаки. Руски боен блогър, базирайки се на пълководец на „ Вагнер “, настоящ в региона на Бахмут, в допълнение оповестява, че хипотетичното евакуиране на 72-ра бригада е резултат от съществено недоразумение сред командването на 72-ра бригада и групата „ Вагнер “.

Проблемите със специфичното ангажиране на разнообразни изчерпани силови групировки към оста Бахмут, наред с очевидните неточности в командването и контрола, евентуално пречат на съветските сили в региона да организират постоянни отбранителни интервенции.

Руските военни блогъри настояват, че съветските сили са нанесли удар по команден център, в който са се намирали високопоставени украински военни командири и чиновници, евентуално в поддръжка на продължаващите старания да се показват съветските интервенции като ограничаващи украинските благоприятни условия за започване на контраатака. На 10 май съветски военни блогъри твърдяха, че съветските сили са нанесли удар по команден пункт наоколо до Часов Яр (на 12 км западно от Бахмут), при което е умрял основният консултант на украинската дирекция за вътрешна и филантропична политика Алексей Титаренко.

Руските военни блогъри допуснаха, че при удара може да са починали и други високопоставени украински командири и чиновници, и обявиха, че ударът е провокирал изцяло голословни клюки. Украинските публични лица категорично отхвърлиха, че при него е умрял главнокомандващият на украинските въоръжени сили военачалник Валерий Залужний.

Военните блогъри признават, че ударът евентуално не е умъртвил Залужний, само че настояват, че той може да е повлиял на решенията му да участва на избрани събития.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр съобщи, че всички въпросни украински командири са живи и че изказванията за убийството на украински командири са част от съветска осведомителна интервенция, целяща да утежни морала на украинците.

Според оценката на ISW съветските ултранационалисти неотдавна са декларирали, че съветските сили са блъснали автомобил, в който се е намирал командирът на украинските сили за териториална защита военачалник Игор Танцюра, с цел да показват съветските интервенции като ограничаващи украинските благоприятни условия за осъществяване на контраатаки в региона на Бахмут.

Руските източници също по този начин значително показват все по-рутинните серии от съветски въздушни и ракетни удари като ограничаващи по сходен метод евентуалните идни украински контраофанзивни интервенции.

Няма доказателства в поддръжка на тези съветски изказвания.

На 9 май Министерството на защитата на Съединени американски щати удостовери, че украинските сили сполучливо са употребявали системата за противоракетна защита Patriot, с цел да смъкват за първи път съветска ракета.

Командирът на украинските Военновъздушни сили Николай Олешчук е съобщил, че украинските сили са употребявали системата Patriot, с цел да смъкват ракета във въздуха над Киевска област през нощта на 4 май.

На 9 май администрацията на Байдън разгласи и нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда $. Пакетът включва спомагателни системи за противовъздушна защита, 155-милиметрови артилерийски снаряди и съоръжение за консолидиране на украинските системи за противовъздушна защита с оборудването, доставяно от Запада.

Основни заключения

На 9 май украинските сили организираха сполучливи лимитирани контраатаки в региона на Бахмут. Широко публикуваните проблеми с съветските бойни качества, изострени от продължаващите офанзиви в региона на Бахмут, евентуално доста лимитират способността на съветските сили в този регион да се пазят от местни украински контраатаки. Руски военни блогъри настояват, че съветските сили са нанесли удар по команден център, в който са се намирали украински военни командири и длъжностни лица, евентуално в поддръжка на продължаващите старания да се показват съветските интервенции като ограничаващи украинските благоприятни условия за започване на контранастъпление. Министерството на защитата на Съединени американски щати (МО) удостовери, че украинските сили сполучливо са свалили съветска ракета благодарение на системата за противоракетна защита „ Пейтриът “. Администрацията на Байдън разгласи и нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда $. Руските сили направиха наземни офанзиви в регионите на Купянск и Кременна. На 10 май съветските сили и силите на групата „ Вагнер “ продължиха настъпателните интервенции в и към Бахмут, макар предходната опасност на финансиста на „ Вагнер “ Евгений Пригожин, че „ Вагнер “ ще се изтегли от региона в среднощ. Руските сили продължиха лимитирани настъпателни интервенции по фронта Авдийвка-Донецк. Руските сили нанесоха въздушни удари по украински позиции в Херсонска и Запорожка област. Руският президент Владимир Путин подписа годишен декрет за приканване на жители от запаса за военно образование. Руските окупационни управляващи не престават да извеждат украински поданици от домовете им в окупираните области под прикритието на филантропична евакуация.
Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР