На 9 декември Българската православната църква чества зачатието на Света

...
На 9 декември Българската православната църква чества зачатието на Света
Коментари Харесай

Почитаме света Анна - покровителка на брака, семейството и майчинството

На 9 декември Българската православната черква празнува зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Християнският фетиш към светицата се популяризира в Източната римска империя още през VI век, когато е издигната първата черква, носеща името на светицата. В същия ден се уважава и майката на оракул Самуил, която носи същото име - Анна.

Света Анна  е настойничка на женското начало, на брака, фамилията и майчинството. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният брачен партньор Йоаким са посетени от ангел, който им оповестява, че ще имат дете.

Анна дава обещание да посвети детето си на работа на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е сходна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се назовава Ханна. Източноправославната черква приема Света Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е признат от Римокатолическата черква едвам през XIII век, като Анна е публично канонизирана през 1854 година.

В националните обичаи света Анна е закрилница на девойките, бременните и вдовиците. Почита се от дамите, които в нейния ден не работят, с цел да не се разболяват децата им и не боядисват, тъй като съгласно поверието от този ден стартират родилните страдания на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна сватба.Следи се какъв ще е полазът, какъв шанс носи първият посетител в къщата. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят стартира да пораства (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов шанс. Нощта против празника се счита за най-дългата в годината (по остарял жанр празникът се е чествал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония описват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го „ завъртат към пролет ".

Нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и вълшебства. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно откриват връзка с дявола, мъртвите и демоните. В часовете на нарушено равновесие сред земните и божествените сили, те отиват на гробищата. Там се събличат голи и с танц и шепот баят и " смъкват " месечината в решето. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото й. Сдобили се с лунното обилие, те стават мощни и господстват над човешкия живот и труд. Омайват злите дами, непознатите ниви и стада като хвърлят развалени яйца, вършат вълшебства за делене на съпрузи, за болест, ненавист и гибел. За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо към стопанските постройки, а дамите мажат виметата на кравите със примес от лой, чесън и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в непознатите домове, кръжат към огнището. Щом се забележи мушица би трябвало да се хване и да се изгори, с цел да се изгори злата мощ.

Имен ден честват Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко, Яница.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР