На 84-годишна възраст почина Мадлин Олбрайт - първата жена държавен

...
На 84-годишна възраст почина Мадлин Олбрайт - първата жена държавен
Коментари Харесай

Почина първата жена държавен секретар на САЩ |

На 84-годишна възраст умря Мадлин Олбрайт - първата жена държавен секретар в историята на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Семейството й заяви, че повода за гибелта й е онкологично заболяване.

" С разрушени сърца оповестяваме, че доктор Мадлин Олбрайт, 64-ият държавен секретар на Съединени американски щати и първата жена на този пост, умря по-рано през днешния ден. Причината бе рак ", написа в изказването.

Като дете Мадлин Олбрайт бяга от нацистите, окупирали родната й Чехословакия, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Като непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации през 90-те години на предишния век Олбрайт упорства за по-твърда линия към тогавашна Югославия по време на войната в Босна и Херцеговина. Заради горчивия опит от войната във Виетнам обаче доста от водещите външнополитически специалисти в администрацията на президента Бил Клинтън през първия му мандат (1993-1997 г.) обаче са срещу това. В последна сметка Съединените щати и НАТО нанасят въздушни удари и способстват за края на войната, само че това става чак през 1995 година - три години след нейното начало, отбелязва Ройтерс.

Впоследствие Олбрайт, твърдолинеен посланик, е държавен секретар на Съединени американски щати при втория президентски мандат на Клинтън в интервала 1997-2001 година Тогава тя играе значима роля за бомбардирането на Югославия на Слободан Милошевич от НАТО през 1999 година поради спора в Косово.

Сама претърпяла какво е човек да бъде емигрант, Олбрайт упорства Съединените щати да употребяват мощ, в случай че се наложи, за отбрана на своите демократични полезности. През 90-те години на предишния век Съединени американски щати на процедура са единствената суперсила, след края на Студената война и разпадането на Съветския съюз.

В началото на този век Мадлин Олбрайт се трансформира в икона за потомство млади дами, които търсят ентусиазъм в битката си за благоприятни условия и почитание на работното място, отбелязва Ройтерс. Агенцията напомня нейно известно изявление: " Има особено място в пъкъла за дамите, които не си оказват помощ една на друга. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР