На 82 години е починал един от най-добрите кардиолози на

...
На 82 години е починал един от най-добрите кардиолози на
Коментари Харесай

Почина проф. Александър Чирков


На 82 години е умрял един от най-хубавите кардиолози на България от последните няколко десетителия проф. Александър Чирков. Това съобщили пред Нова тв негови близки.

Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 година Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 година. Заминава през 1966 година за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като доктор в Университетската болница, след това се трансферира в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 година

През 1984 година се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на опазването на здравето. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 година Рецепиентът е 11-годишно момче.

Професорът печели международна известност и благодарност за професионализма си в областта на сърдечните заболявания, интервенции и трансплантации.

Той е моторът за основаването на УМБАЛ " Св. Екатерина " като водеща кардиологична болница в страната. И дълги години я управлява.

През 2013 година екипът на болница " Сити Клиник " кръщава Клиниката по кардиохирургия на негово име. Сред най-известните му възпитаници е кардиохирургът проф. Иво Петров.

За българските кардиолози проф. Чирков е индивидът, положил основите на модерната кардиология и кардиохирургия, обучил редица лекари, които и до през днешния ден не престават делото му и утвърждават високото европейско равнище на лекуване на сърдечно-съдовите болести в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР