На 81 години почина журналистът Иван Гарелов. В последното си

...
На 81 години почина журналистът Иван Гарелов. В последното си
Коментари Харесай

Иван Гарелов пред bTV в последното си интервю: През живота си съм срещал много хора и всички те са се превърнали в близки мои приятели

На 81 години умря журналистът Иван Гарелов. В последното си телевизионно изявление - в ефира на bTV, той гостува на Светослав Иванов и предаването " 120 минути ".

В него споделя за последната си книга " Тук Хемингуей в никакъв случай не е бил ", в която показва събитията не през политическата призма, а през персоналните си прекарвания с хората в тези страни.

Иван Гарелов обикаля света като публицист в размирни времена.

Той стартира да написа книгата си през лятото на 2023 година, с цел да се оправи с тъгата от загубата на брачната половинка си. Журналистът показа в студиото на „ 120 минути ", че през живота си е срещал доста хора и всички те са се трансформирали в близки негови другари.

„ Писал съм книгата с мисъл за жена ми, с цел да ми поолекне и да се разтоваря, след гибелта ѝ. Не е доста много сериозна книга, обаче тя пък се хареса на хората. Един човек ме спря на улицата и ми оказа помощ там да пресека, че ме боли крайници и споделям: " Защо ми помагаш? ", а той: " Защото казваш по какъв начин да живеем. Как да се храним и къде да отидем. И в тази книга най-после има предписания ", изясни Гарелов.

В главата за Бейрут в книгата си той написа, че множеството богати отпътуват.

„ В първите дни при идването ми в Ливан по време на гражданската война излязох да се поразходя. Центърът беше порутен, отидох на пазара и ми направи усещане, че основно се търсят три продукта - гуменки, фенери, куфари ", описа Гарелов в „ 120 минути ".

От продавачите той научил, че гуменките са за бойците - с цел да тичат по-бързо. Фенерите са, тъй като няма ток. Куфарите са за богатите, които напущат. Оттам му идва и фразата „ Войната не е за богатите, тя е за бедните ".

Журналистът пие кафе с президента на Палестинската автономност Ясер Арафат. Поднасяли му го на дребни чашки и той го изпивал на две глътки. При третата чашка Арафат му споделил да изчака и му обяснил, че това кафе се вари без вода и се сервира единствено есенцията от него. То било доста мощно, а му сипвали още, тъй като Гарелов не бил обърнал чашката. Спрял в точния момент.

„ Гледах го по какъв начин наподобява, по какъв начин се държи. Беше доста забавен, не излъчваше мощ, само че очите му бяха такива, че все едно ще те пробият, той просто хипнотизираше ", споделя журналистът за Арафат.

Лидерът на палестинците му обяснил, че когато не желал диалог и договорка със Сирия, той пращал индивида на Саудитска Арабия. Всичко било въпрос на дипломация.

В 34 истории Иван Гарелов споделя профилирани знания за храната и хората по целия свят - по какъв начин изтрезняват унгарците, по какъв начин живеят монасите в Атон, какво се яде по време на война във Виетнам и на пикник в Кувейт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР