На 81 години почина бившият президент на Международната автомобилна асоциация

...
На 81 години почина бившият президент на Международната автомобилна асоциация
Коментари Харесай

Почина Макс Моузли



На 81 години умря някогашният президент на Международната автомобилна асоциация (FIA) Макс Моузли. Информацията е доказана от някогашния началник във формула 1 Бърни Екълстоун.

" Все едно изгубих член на фамилията си. Бяхме като братя с Макс. Той направи доста положителни неща освен за моторните спортове, само че също е за автомобилната промишленост ", сподели Екълстоун.

Макс Моузли бе един от най-влиятелните и уважавани президенти на FIA. Заема поста през 1993 година и управлява организацията три мандата - до 2009-а.

Преди да стартира административна работа, след преустановяване на автомобилната си кариера през 1969 година, той стана съосновател на компанията " Марч ", която имаше своя тим във Формула 1. През 70-те години Моузли бе представител на „ Марч “ в Асоциацията на конструкторите в F1 (ФОКА) и представител на ФОКА, дружно с Бърни Екълстоун във FIA. През 1991 година стана президент на FISA - спортния комитет на FIA, който ръководеше Формула 1 по онова време.

След 2008 година, когато истории за неговия полов живот започнаха да се появяват в английската преса, дружно с изказвания се негови връзки с нацистите (заради обстоятелството, че е наследник на създателя на Съюза на английските фашисти Осуалд Моузли), той поведе акция за прецизен надзор върху пресата. 

През същата 2008-а Моузли завоюва дело против английския таблоид " Нюз ъф дъ Уърлд ", който разгласява фотоси и видео от садомазохистична секс оргия с негово присъединяване, като я дефинира като  " извратена нацистка оргия ". Съдът обаче реши, че няма учредения за определението " нацистка " и подреди на изданието да изплати 60 хиляди паунда на Моузли за нанесени вреди. Година по-късно Моузли претърпя персонална покруса, откакто синът му Александър умря на 39-годишна възраст след приложимост на опиати.
Макс Моузли е почетен с редица държавни награди, както и призове от света на индустриалците. Най-престижната от тях е френският Орден на почетния легион, връчен му през 2006 година за огромните му заслуги към пътната сигурност и автомобилните спортове. 

В България Моузли е притежател на Почетния знак на президента. Отличието му беше връчено от президентът Георги Първанов през 2007 година във връзка 50-годишнина на СБА. Посещнението му у нас беше по покана на починалият Георги Янакиев, тогава ръководител на БФАС и на СБА.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР