На 80 години почина Тери Венейбълс, един от най-популярните, харизматични

...
На 80 години почина Тери Венейбълс, един от най-популярните, харизматични
Коментари Харесай

Футболът загуби още една легенда: Отиде си харизматичният Тери Венейбълс

На 80 години умря Тери Венейбълс, един от най-популярните, харизматични и харесвани треньори в британския футбол.

Легендарният Тери води националния отбор на Евро 1996 вкъщи, когато " трите лъва " не бяха по никакъв начин надалеч от купата, а евентуално играеха и най-приятния си и атакуващ футбол в последните десетилетия.

Венейбълс си отиде от света тази заран след дълго боледуване, само че оставя куп истории и мемоари за хората, харесващи футбола освен на Острова.

Той изкарва цялата си футболна кариера в Лондон - през Челси (над 200 мача), Тотнъм (над 150), Куинс Парк (над 200) и Кристъл Палас, с цел да се захване с треньорска работа още през 1976-а в Палас, когато е единствено на 34 години.

Води Куинс Парк, а през 1984-а изненадващо е назначен отпред на Барселона и цели три сезона е ментор на каталунците. Привлича на върха на офанзивата Гари Линекер, който след това взе в Тотнъм, където стана треньор през 1987-ма.

В Барса и през днешния ден е помнен с положително - връща купата на " Камп Ноу " след цели 11 години пауза, освен това печелейки първото място с 10 точки пред Атлетико и Реал. При система с две точки за победа.

Голямата контузия от този интервал е изгубеният край в Купата на първенците от Стяуа с дузпи през 1986-а, когато геройствата на вратаря на румънците Дукадам стопират Барса, която господства изцяло в 120-те минути.

С Тотнъм печели Купата на Футболната асоциация, създавайки атомното нахлуване от Линекер и Пол Гаскойн.

През 1994-а е назначен отпред на Англия и трансформира напълно стила на отбора, като офанзивата е главен акцент. Но след неуспеха да завоюва Евро 1996, губейки с дузпи полуфинала от Германия, самичък подава оставка.

Певец - има издадени сингъли, артист, предприемач и известно телевизионно лице, Венейбълс в никакъв случай не е отегчителен и отрицателен. Харизмата му печели доста огромна известност и отвън Острова, а допреди 4 години бе притежател на един от най-известните и огромни спортни питейни заведения в Аликанте, Испания.

  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР