На 80 години почина легендата на българското кино Иван Налбантов.

...
На 80 години почина легендата на българското кино Иван Налбантов.
Коментари Харесай

Почина актьорът Иван Налбантов

На 80 години умря легендата на българското кино Иван Налбантов. Тъжната новина съобщи актрисата Лара Златарева – кака Лара, съобщи Нова тв. 

Роден е на 5 август 1940 година в с. Каравелово. Още като дребен демонстрира своя гений - обича да рецитира, взе участие в самодейни колективи. Неговите учители Йосиф Додов и Дельо Цочев му откриват първите секрети на поезията и театъра и го слагат на кръстопът. След довеждане докрай на междинното си обучение в Карлово е признат за студент по българска лингвистика в Софийския университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “. В последна сметка избира сцената и се дипломира в класа на проф. Кръстю Мирски.

След завършването си две години играе в Сливенския спектакъл, а от 1967 година е в трупата на Театър " Българска войска ".  Изиграл е над 100 функции в театъра, телевизията и киното. Публиката го помни най-много от сериалите " На всеки километър ", " Записки по българските въстания ", " Приключенията на Авакум Захов ", " Мъже в командировка ". 

През последните години младата генерация режисьори в българското кино го преоткри. Налбантов изигра функции в някои от най-успешните ни в интернационален мащаб филми като " Източни пиеси " на Камен Калев и " Безбог " на Ралица Петрова, а също и в сериалите " Денят на бащата " и " Дървото на живота ". Последната му роля е във " Февруари " на Камен Калев, който попадна в формалната селекция на фестивала в Кан през 2020 година, само че по този начин и не видя Лазурния бряг - поради ковид и анулираното фестивално издание. 

Иван Налбантов бе и учител по театрална тирада от НАТФИЗ и по актьорско майсторство - в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", създател на лирика и прозаичност. Обявен е за най-хубавият рецитатор измежду актьорите у нас. Носител на редица български и интернационалните оценки. През 2019 година бе почетен с " Аскеер " за изцяло творчество.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР