На 8 юли Българската православна църква отбелязва Деня на Св.

...
На 8 юли Българската православна църква отбелязва Деня на Св.
Коментари Харесай

На 8 юли се почита Св. Прокопий - покровител на пчелите



На 8 юли Българската православна черква отбелязва Деня на Св. Прокопий, настойник и покровител на пчелите и пчеларите.

Празникът се свързва се свързва с пчеларството. По традиция съпругите на мъжете, които се занимават с тази активност, изпичат по два обредни хляба, с цел да събират пчелите доста мед.

После занасят питките при кошерите, прекадяват ги с тамян и ги намазват с мед. След това отиват на църковна работа и носят паничка, която чак на идващия ден прибират у дома.

Смята се, че по този метод медът става извънредно лечителен.

Светиите, които се свързват с пчеларството са Св. Хараламий и Св. Поркопий и двамата са употребявали меда освен за храна, само че и за лекуване.

Отбелязването на празника на пчеларите в България и актуалното биологично пчеларство разяснява в “Нашият ден “ Михаил Михайлов , президент на Сдружение “Екологично пчеларство “.

Една от нашите структури в област Шумен празнува празника в действителност уместно. Зная какво съставлява – да се освети хляба, да се освети меда по-точно, когато се отиде в черква. Когато се събираме да честваме празниците изнасяме исторически беседи за това кои са тези светци и какво са дали за пчеларството.



Трудно ли се прави биологично пчеларство

И стандартното, и биологичното пчеларство дават отговор на едни и същи кардинални условия. Трябва да се отглеждат пчелите природосъобразно, само че при биологичното пчеларство условията са доста по-големи.

Биологичният пчелин би трябвало да бъде ситуиран в подобаващи места отвън интензивно земеделие.

За страдание доста от пчелините у нас не дават отговор на това изискване, изключително тези в Северна или Североизточна България.

От общо 5000 регистрирани пчелари една част от тях са биологични.

Чуйте Михаил Михайлов в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР