На 8 ноември Военноморският музей и Военноморските сили с тържествен

...
На 8 ноември Военноморският музей и Военноморските сили с тържествен
Коментари Харесай

Варна чества 107 години от най-важната българска военноморска победа

На 8 ноември Военноморският музей и Военноморските сили с церемониален боен обред означиха 107 години от торпилирането на турския крайцер „ Хамидие “ от българския торпедоносец „ Дръзки “ - първата българска морска победа в новата ни  история. Това оповестиха от Военноморския музей. 

В словото си шефът на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева напомни историческите събития от 1912 година и прикани в днешния ден да бъдем и реалисти, и родолюбци и като не забравяме обратите и неуспехите, да продължаваме да честваме неподправените герои, тъй като с помощта на тях ни има през днешния ден. 


На церемонията участваха заместник-командирът на Военноморски сили флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-областният шеф, шефът на Националния военноисторически музей, заместник-кметът на община Варна, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, представители на „ Клуб миноносец „ Дръзки “, военни, ветерани,  и доста жители, които уважиха непреходния героизъм и паметта на българските военни моряци от Балканската война с венци и цветя. 
Ритуалът приключи с прекосяване на почетния часовой в церемониален марш пред кораба-музей „ Дръзки ” и паметника на капитан І сан Димитър Добрев, в който участваха и представители на Националния боен университет „ Васил Левски ” – Велико Търново.



По време на Балканската война, в ранните часове на 8 ноември 1912 година, в Черно море, на 32 благи от Варна, отряд от българските торпедоносци „ Дръзки “, „ Летящи “, „ Смели “ и „ Строги “ нападат турския крайцер „ Хамидие “. „ Дръзки ” торпилира противниковия транспортен съд, който е изтеглен на буксир до Истанбул и до края на войната не взе участие в бойни дейности. Помощник-командирът на „ Дръзки ” -   мичман Кирил Минков, който изстрелва торпедото,  споделя: „ Чувствах, че ориста на неприятелския кръстосвач е в моите ръце и че е задоволително единствено едно дръпване, с цел да го изпратя на дъното на морето или най-малкото – да го повредя тежко. Дръпнах дръжката, след 3 – 4 секунди чух заплашителен гърмеж и видях колосален воден дирек ”. Сражението съгласно командира на „ Дръзки ” 9  мичман I сан Георги Купов, е: „ След Руско-японската война офанзивата на българските торпедоносци беше единствената създадена тъкмо по условията на разпоредбите за торпедна тактичност “.
След тази борба блокадата на Българското Черноморие е вдигната. С тази победа младият български флот декларира своето наличие в Черно море, с което съперникът би трябвало да се преценява.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР