На 7 юли отбелязахме Световния ден на шоколада. Но коя

...
На 7 юли отбелязахме Световния ден на шоколада. Но коя
Коментари Харесай

Изненадващата страна, която произвежда най-много шоколад

На 7 юли отбелязахме Световния ден на шоколада. Но коя страна е най-големият експортьор на сладкото прелъщение?

Daily Telegraph изброява десетте топ експортьора на шоколад за предходната година и Швейцария не е преди всичко.

Извън топ 10 остават страни, като Мексико, Русия, Испания, Австрия и Турция, а 79.4% от всичкия изнесен шоколад през 2016 година е пристигнал от същите 15 страни като предходната година.

10. Швейцария – изнесен шоколад за 802.2 млн. $ през 2016 година

Десето място?! Удивително, само че родината на Nestlé и Lindt едвам съумява да откри място в топ 10. Сериозните фенове на сладкото прелъщение би трябвало да знаят, че има „ шоколадов трен “, който откарва посетителите до завода на Nestlé в Брок. Музеят Lindt & Sprüngli се намира в Килхберг.

9. Англия – 878.8 млн. $
Три % от целия изнесен шоколад в света идва от Англия. Британците даже изпреварват швейцарците – най-малко по количество, в случай че не по качество. Най-посещаваното място от феновете на шоколада на Острова е Cadbury World в Бурнвил, дребен град южно от Бирмингам.

Заводът, който е отворен всеки ден, като се изключи Коледа, посреща към 600 000 гости всяка година.
8. Франция – 1.4 милиарда $
Ако желаете да опитате най-вкусния черен шоколад, би трябвало да отидете във Франция, а по централизация на шоколатиери Париж надали може да бъде надминат.

Ежегодният четиридневен Салон на шоколада в града е голяма галерия, отдадена на всеки аспект от производството на шоколад с демонстрации, шоколадово изкуство, дегустации, лекции и даже фешън шоу с екстравагантни творения, направени от шоколад.
7. Канада – 1.5 милиарда $

Френското въздействие евентуално е изиграло роля за високата позиция на Канада в шоколадовата ранглиста. В Сейнт Стивън, Ню Брюнзуик, се намира заводът Ganong, прочут като „ Шоколадовия град на Канада “. Тук се организира годишен фестивал.

6. Полша – 1.6 милиарда $

Полски шоколад? Точно по този начин. Е, Ведел е огромно име в полската сладкарска промишленост. Ако сте в Краков, безусловно посетете Краковска манифактура шоколади. Разнообразието от торти и топли питиета е необикновено.

5. Съединени американски щати – 1.6 милиарда $

Шест % от целия изнесен шоколад е пристигнал от Съединени американски щати предходната година.

4. Италия – 1.7 милиарда $

Италия си съперничи с Франция по изтънчен шоколад. Ежегодният панаир Eurochocolate в Перуджа, Умбрия, който е най-големият по рода си в Европа, звучи като положително място да се насладите на вкусното прелъщение.

3. Холандия – 1.8 милиарда $

Холандският шоколад надали е най-известният в света, само че страната очевидно създава в огромни количества. Препоръчително е да посетите Van Roselen Fine Chocolates в Амстердам.

„ Тук се продават шоколади и трюфели лично произвеждане, които се топят в устата. Те варират от типичен шоколади до комбинации от плодове и подправки “, споделя Родни Болт, специалист на Daily Telegraph по Амстердам.

„ Освен това тук можете да откриете първокласен шоколад от Мексико, Перу, Еквадор и други. В града се намира и Chocolátl, която се дефинира като „ шоколадова изложба “ и има доста шоколади лично произвеждане, които са изложени по прелестен метод в примамливи опаковки “, добавя специалистът.

2. Белгия – 2.9 милиарда $
С 11% от целия експорт, белгийците знаят много неща за шоколада. Посетителите могат да избират разнообразни типове атракции и действия – от шоколадови музеи, пешеходни и декустаторски обиколки до над 2000 магазина за шоколад и шоколадови фестивали, в това число Choco-Laté в Брюж и Шоколадовия фестивал в Брюксел.
1. Германия – 4.5 милиарда $

Може би не сте сюрпризирани, че Германия е преди всичко. Все отново това е домът на Август Глуп, както и на Ютер - детето от „ Семейство Симпсън “, което произнася безсмъртната фраза: „ Не ме карайте да търча, цялостен съм с шоколад! “.

Но превъзходството на Германия е впечатляваща. 17% от целия изнесен шоколад в света е идвал от Германия. Къде да му се насладите? Най-добре е да се отправите към Кьолн и да посетите Das Schokoladenmuseum, където ще ви разкрият механизма на производството на шоколад и ще имате опция да опитате безчет образци. Наслаждавайте се.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР