На 7 януари българската православна църква почитапаметта наСвети Йоан Кръстител,

...
На 7 януари българската православна църква почитапаметта наСвети Йоан Кръстител,
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител - празнуваме Ивановден

На 7 януари българската православна черква почитапаметта наСвети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е именуван от народа Ивановден. Повече от 300 хиляди българи имат имен ден.

Свети Йоан Кръстител е именуван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на месията с проповедите си.Свети Йоан се е прочул като просветител в Юдея и Галилея, където увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога.За да се пречистят, ги кръщавал с вода. По разпореждане на Ирод Антила пророкът е хванат и обезглавен.



На Ивановден продължава обредното къпане за здраве, което се прави на Богоявление. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от следсватбените традиции, с които се затваря необятният кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и размяната на дарове, както и гостувания и празнична софра. Народната визия за Свети Йоан като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра с варено жито, боб, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено „ царя " на дружината на чешмата, където гополиват с вода. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка, арапи. С празнично хоро приключва цялостният цикъл на обичая коледуване.

Имен ден честват през днешния ден Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР