На 67 години Ангела Меркел реши да напусне голямата политика.

...
На 67 години Ангела Меркел реши да напусне голямата политика.
Коментари Харесай

Руски газ и германска бира

На 67 години Ангела Меркел реши да напусне огромната политика. През септември в Германия ще има парламентарни избори, в които Ангела Меркел няма да взе участие. В качеството си към момента на канцлер Меркел провежда редица прощални визити в разнообразни страни, в това число в Съединени американски щати и Русия.

Трудно може да се каже какъв резултат ще създаде визитата на Меркел при Путин. Разговорът им продължава 3 часа при планувани два, в които Меркел назовава Путин „ скъпи Владимир “ и се обръща към него другарски на „ ти “. Меркел и Путин постоянно са имали опция да споделят на немски и съветски свободно, без преводачи, и през годините са успявали да поддържат същински образован разговор, без значение от споровете. Владимир Путин показа преди няколко години, че Ангела му е изпращала немска бира като подарък. Всъщност Путин и Меркел са политически другари, без значение от функциите на Меркел да заема отвреме в точния момент антируски позиции, принудена да следва евроатлантическата линия, наложена от Съединени американски щати. Парадоксално звучи, само че руснаците харесват Германия и в случай че за някоя страна са склонни на отстъпки, то това е Германия. Те са мощно респектирани от дисциплината на германците, които могат да бъдат дисциплинирани по метод, по който нито една друга нация не може. Благодарение на тази дисциплинираност Германия е най-силната страна в Европа, изправяйки се към върха от цялостното нулиране, освен това няколко пъти за един век.

В петък Путин и Меркел са поговорили за Афганистан, още повече, че някак предсказуемо, както и другаде по света се е случвало, талибаните се въоръжиха с оръжията и боеприпасите, останали по складовете от страните, членки на НАТО. Някакси не е удачно непосредствено да им се дават оръжия, по-елегантно е да се не помнят по складовете от бързане или нещо сходно. Тъй като този сценариий е прост и към този момент отигран няколко пъти на други места, политическите водачи елементарно могат да плануват какво ще се случи и какви са задачите. Оттук нататък контролът върху процесите в Афганистан ще зависи само от наработките и уменията за планиране от страна на специфичните служби на четири страни – Съединени американски щати, Англия, Пакистан, Русия. Останалите страни ще водят просто диалози по тематиката „ Афганистан “ и ще показват терзания.

Другите по-важни тематики, които водачите на Германия и Русия са разискали, са обстановката в Украйна и Беларус. Двете страни са обект на дейни мероприятия от двата политически полюса – Съединени американски щати и Русия. Една Украйна в НАТО или Беларус в НАТО би било унищожително за националната сигурност на Русия. От друга страна, Украйна и Беларус, погълнати изцяло в съветската сфера на въздействие, основават проблем за световното превъзходство на Съединени американски щати, защото това ще докара до реинтегриране на постсъветското пространство и формиране още веднъж на политически колос с невъобразима военна мощност. 

На срещата Меркел-Путин е разисквана също и тематиката за „ Северен поток-2 “. До окончателното привършване на газопровода остава да се изградят едвам последните 15 км по море. Меркел и Съединени американски щати упорстват Русия да продължи преноса на газ през Украйна, страна, чийто политически хайлайф назовава Русия „ агресор “. Украинците с напрежение чакат решението на Русия за газовата тръба и се надяват руснаците да бъдат притиснати от Европейски Съюз. В същото време президентът на Украйна Зеленский подписа на 21 юли Закон за коренното население на Украйна, където руснаци не участват. С това украинците жестоко се подиграват на изявленията на Путин за историческото единение на руснаци и украинци. Владимир Путин смята, че украинският хайлайф е подхванал курс към насилствена асимилация и замяна на националната еднаквост. И още на идващия ден, 22 юли, Русия се обръща към Европейския съд по правата на индивида с тъжба срещу Украйна. Именно на сходен декор Меркел се пробва да получи от Путин заричане да възобнови контракта за преноса на газ през Украйна и след 2024 година Срещата на Меркел със Зеленский е в Киев през днешния ден, на 22 август.   

Като цяло Меркел се държи предстоящо – желае от Путин да освободи Навални и дава преимущество на постлибералните полезности пред всичко останало. Дори Путин да обръща тематиката за заплахата от нова надигаща се мигрантска вълна, Меркел още веднъж заговаря за правата на индивида и Навални. Така или другояче Путин не е водач, който може да бъде притискан, пък било то и от Меркел, и е безапелационен, че Навални няма да бъде освободен.

Въпреки че Германия подкрепя Съединени американски щати за дейностите им в Украйна, макар че постоянно първа е била проводник на наказания против Русия, макар че Германия е най-виновна за опустошителната мигрантска вълна, която беше позволена в Европа, Ангела Меркел е възприемана от руснаците като добър другар, който познава Русия. Като ученичка тя пътува в Съветския съюз, върви на олимпиади по съветски език, и даже учи съветски на терен, живеейки няколко месеца в Донецк, тогава в границите на Съюз на съветските социалистически републики. Между Путин и Меркел постоянно е имало взаимни благосклонности, политически флирт и дружно с това голямо съмнение. С помощта на Русия по времето на Меркел Германия се трансформира в най-мощния газов хъб в Западна и Централна Европа. Употребата на немного безценен съветски енергиен запас и износът за американските пазари подкрепиха немската стопанска система да придобие статус на геоикономически водач, а политическото тяло на Германия да показва обединената мощност на Европа. Меркел е извънредно прагматичен началник. Тя употребява благосклонностите на Русия като икономическо преимущество, само че в същото време постоянно е откликвала на американския напън за антируски дейности, наказания, медийно демонизиране на Путин и обществена русофобска реторика. Ангела Меркел е един от най-ловките политически водачи на нашата актуалност. Единствената й неточност, за която се разкая, само че прекомерно късно, е приложението на другояче симпатичния и човечен мултикултурализъм в деяние. Единствената й неточност, която промени същността на Европа необратимо... 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР